Naslovna Politika SSP, DS i NPS u Negotinu potpisali Sporazum o zajedničkoj saradnji

SSP, DS i NPS u Negotinu potpisali Sporazum o zajedničkoj saradnji

505
0

Opštinski odbori Stranke slobode i pravde i Narodnog pokreta Srbije i povereništvo Demokratske stranke u Negotinu potpisali su Sporazum o zajedničkoj saradnji i doneli Deklaraciju za spas i budućnost opštine Negotin.

Sporazum o zajedničkoj saradnji Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Narodnog pokreta Srbije u Negotin usmeren je na zajedničko delovanje u cilju „stvaranja boljih uslova za život u opštini Negotin“.  Srž postojanja lokalne samouprave, podsećaju u ovim opozicionim strankama,  je pravo i sposobnost građana da donose odluke i upravljaju značajnim delom javnih poslova u lokalnim zajednicima.

„Zajedno možemo da damo doprinos u iznalaženju najboljih rešenja za život dostojan svakog građanina naše opštine, jer uzimajući sve u obzir našu opštinu mogu i moraju da vode i stručniji, odgovorniji i sposobniji bez obzira na političku pripadnost. Svi smo odgovorni što smo ovo dopustili, ali zajedničkom akcijom možemo sve. Ne prihvatamo podele i mržnju koje su vladajuće stranke unele u naše društvo“, ističu u SSP, DS i NPS.

Stranka slobode i pravde,  Demokratska stranka i Narodni pokret Srbije podsećaju da je opština Negotin između dva popisa izgubila preko 20 odsto stanovnika, da je broj dece u školama manji za 25 odsto, da ima više od 15 odsto osoba bez školske spreme ili sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem, a da lokalna samouprava nema „ni kapacitet ni slobodu da donese bilo kakvu odluku i reši ijedan od nagomilanih problema“.

„Negotin je postao jedan od najprljavijih gradova u Srbiji, zarastao u travu, sa urušenim zgradama u samom centru koje su nekad bile ponos Negotinaca, grad u kojem  je deponija gorela bez reakcije nadležnih mesec dana, a broj deponija je veći nego li broj sela u našoj opštini. Negotin je postao opasno mesto za život i zbog napada pasa lutalica, za čije se ujede za naknadu izdvaja godišnje preko 20 miliona dinara, a prihvatilište se bezuspešno gradi preko 10 godina. Ugroženi su nam zemlja, vazduh i voda. Zdravstvo je u očajnom stanju, broj lekara i medicinskog osoblja se drastično smanjio, neophodna rekonstrukcija i sanacija obećava se skoro deceniju i ne možemo više da ostvarimo ni primarnu zdravstvenu zaštitu. Veliki broj naših sugrađana se leči u Kladovu, Zaječaru i Boru“, dodaje se u saopštenju.

S tim u vezi su ove tri opozicione stranke donele Deklaraciju za spas i budućnost opštine Negotin koja je, navode, „otvorena za podršku i potpis svih građana i organizacija“, kako bi zajedno preduzeli proklamovane aktivnosti i ostvarili zajednički cilj na dobrobit cele zajednice.

„Cilj nam je isti, bolje mesto za život! Živimo u otetoj opštini od strane pojedinaca! Postali su bahati u svojoj nezajažljivosti!  Oni su sve ono što pristojni građani nisu, i nisu sve ono što slobodni građani jesu. Moramo se zajednički boriti i izboriti“, navode SSP, DS i NPS.