Naslovna Kultura Srpsko-švedskoj diplomatiji “kumovala” i jedna Negotinka

Srpsko-švedskoj diplomatiji “kumovala” i jedna Negotinka

604
0

U galeriji Mokranjčeve rodne kuće do 12.jula Negotinci će moći da pogledaju izložbu fotografija i dokumenata posvećenih veku uspostavljanja direktnih diplomatskih veza Srbije i Švedske.

Autor izložbe Duško Topalović

Izložba sadrži eksponate iz arhivskih institucija i biblioteka u Srbiji i Švedskoj, ali i iz privatnih kolekcija, koje je sakupio i priredio istoričar i arhivista Duško Topalović iz Pedagoškog zavoda Švedske.

Ova obimna građa svedoči o toku razvoja istorijskih odnosa koje su Srbija i Švedska gradili od 1882. godine, kada ti odnosi zvanično počinju, do 1919. godine, kada je Kraljevina Srbija postala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Na neki način ova izložba je, istakao je to i njen autor, vodeći publiku kroz sve aspekte i najznačajnije segmente ove istorijske građe, Duško Topalović, negotinsko-švedska, budući da je prva Srpkinja koja se doselila u Švedsku bila naše gore list, Draga Simić, Sikoljanka i Negotinka, udata Hultkvist.

Jan Lundin, ambasador Švedske sa Vladimirom Veličkovićem, predsednikom opštine Negotin i njegovom zamenicom Merlinom Selenić

“Uloga Sikoljanke i Negotinke Drage Simić Hultkvist, humaniste i borca za ženska prava, prve Srpkinje koja se doselila u Švedsku, je izuzetna, imajući u vidu, njen doprinos boljem upoznavanju i većem razumevanju srpskog i švedskog naroda, koji u svojoj dotadašnjoj istoriji nisu imali mnogo međusobnih dodira. Ova izložba koja govori i početku i razvoju diplomatskih odnosa Švedske i Srbije, predstavlja i veliki korak u upoznavanju života i rada naše sugrađanke Drage Simić, što je trebalo mnogo ranije učiniti”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva Negotina

Izložbu je otvorio Jan Lundin, ambasador Kraljevina Švedske u Republici Srbiji koji je podsetio na vekovnu uspešnu saradnju dve zemlje, rekavši da Švedska podržava napore Srbije da uđe u Evropsku uniju.

“To je proces koji će potrajati nekoliko godina i mi želimo da podržimo Srbiju na tom putu i zato ulažemo u razne oblasti, poput životne sredine i pročišćavanje voda, policijsku reformu, pravosuđe, istraživačko novinarstvo i druge oblasti”, rekao je medijima ambasador Lundin.

Otvaranju ove izložbe predhodilo je intoniranje obe himne, srpske i švedske, koje je na trubi izveo David Surdanović, učenik Umetničke škole “Stevan Mokranjac”. U programu su učestvovale i naše etno grupe “Ajduci” i “Marinika” pod upravom Danijele Marković, koji su goste i Negotince podsetili na srpsku i vlašku muzičku tradiciju.

“Izložba je i rezultat naše saradnje sa Arhivom Jugoslavije i njenim dugogodišnjim direktorom Miladinom Miloševićem, i verujemo da će se ona, u zavisnosti od sredstava, nastaviti u širem obimu do kraja godine”, rekao je Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva Negotina.