Naslovna Društvo Srpski vatrogasci – spasioci angažovani u najteže pogođenim delovima Turske

Srpski vatrogasci – spasioci angažovani u najteže pogođenim delovima Turske

1091
0

Spasilački timovi iz regiona odazvali su se pozivima Turske da pomognu u spasavanju stanovništva od razornih zemljotresa od 7,8 i 7,5 stepeni  koji su  pogodili  tu državu. Među njima i specijalistički timovi Sektora za vanredne situacije u čijim su redovima i četvorica iz Negotina i Bora.

Srpski timovi, u saradnji sa italijanskim spasilačkim timom raspoređeni u turski grad Odabasi; Foto: MUP Srbije

Specijalistički timovi za spašavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije po dolasku u Tursku započeli su potragu za preživelima u sektorima u kojima su raspoređeni.

Put Turske krenula su najpre dva specijalistička tima za spasavanje iz ruševina sa 27 pripadnika, službenim psom Zigijem, obučenim za pretragu terena i kompletnom opremom za probijanje, presijecanje i elektronsku pretragu nestalih.

Kako navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, uz savremenu opremu tešku 4,5 tona, naši vatrogasci – spasioci, istrenirani i spremni da reaguju u svim situacijama, daće svoj maksimum da pomognu turskim kolegama i građanima Turske u potrazi i spašavanju preživelih.

MUP Srbije je uputio sinoć i dodatne snage specijalističkim timovima sa 18 kolega iz borskog, valjevskog, niškog i užičkog tima u kojem su i vatrogasci – spasioci Milan Mladenović i Dragan Đorđević iz Negotina, kao i Stefan Gnjatović i Miloš Krinić iz Bora, pripadnici Tima za spasavanje iz ruševina. Oni  su  sinoć otputovali iz Niša sa vatrogasnim vozilom i po četiri kombi i  terenska vozila.

Timovi iz Srbije angažovani su u gradu Hatej, u oblasti Odabasi. Prema rečima, vođe Specijalističkog tima Davora Vidovića, na pripremnom sastanku sa predstavnicima turske službe za vanredne situacije, odlučeno je da srpski timovi, u saradnji sa italijanskim spasilačkim timom, budu angažovani u operaciji traganja i spasavanja nestalih u ovom mestu.

Specijalistički tim za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, kako je naveo, na terenu će raditi sa punom opremom i spasilačkim psom i daće svoj maksimum da pomogne turskom narodu i sa svom spasilačkom i opremom za pretragu terena svih 45 naših vatrogasaca-spasioca, biće na raspolaganju turskoj službi za vanredne situacije.