Naslovna Društvo Sretenje Gospodnje, slava Eparhije timočke obeležena u Negotinu

Sretenje Gospodnje, slava Eparhije timočke obeležena u Negotinu

769
0

U Sabornom hramu Svete Trojice u Negotinu, građene u periodu od 1872. do 1876. danas je arhijerejskom liturgijom, svetim pričešćem i rezanjem slavskog kolača obeležena slava Eparhije timočke, Sretenje Gospodnje.

Svetoj Liturgiji, dan ranije, prethodilo je praznično bdenije u Crkvi Roždestva Presvete Bogorodice, koje je služio Episkop timočki gospodin Ilarion, a na dan slave i osvećenje restauriranog ikonostasa.

Svečanu prazničnu službu služio je Njegovo preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion uz sasluženje sveštenoslužitelja iz cele eparhije a službu je ulepšalo pojanje Hora Crkve Svete Trojice u Negotinu pod upravom Svetlane Kravčenko.

„Činjenicu da vreme prolazi, hteli mi to ili ne, uvek treba da koristimo da činimo ono što je najbolje što mi kao ljudi možemo. Čineći dobro sami pišemo istoriju i nastavljamo dela naših svetih predaka i onih koji su na našim mestima bivali pre nas, koji su i ovaj hram i ovu Eparhiju ustrojavali i vodili blagodaću Božjom rukovođeni Duhom Svetim”, rekao je vladika Ilarion.

Današnjem prazničnom sabranju, koji je zaokružen i pomenom svim počivšim vladikama timočkim, prisustvovao je i Vladimir Roganović, vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa verskim zajednicama, kao i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i mnogobrojni vernici.

“Sa posebnom radošću primio sam poziv Preosvećenog vladike g. Ilariona da podelim sa vama radosti dva praznik –  Sv. Trifuna i Sretenja Gospodnjeg. Posebno se svima zahvaljujem na srdačnom gostoprimstvu i radostan sam što mogu da vam kažem da će naša država Srbija i dalje pomagati našu svetu Crkvu i Eparhiju timočku. Blagodaran sam na divnom dočeku i očekujem da ćemo se u zdravlju i sreći sastajati i ubuduće”, istakao je Vladimir Roganović.

Nakon službe vladika Ilarion je uručio sveštenicima negotinskog namesništva čestice moštiju Svetih jasenovačkih novomučenika, dar Episkopa pakračko-slavinskog gospodina Jovana.

Eparhija timočka osnovana 15. februara 1834. obeležila je danas u negotinskoj Crkvi Svete Trojice Sretenje Gospodnje. Toga dana je posvećen prvi Episkop timočki, Dositej Novaković, čije ime nosi i negotinska biblioteka, a koji je naznačen od strane kneza Miloša za episkopa „donjih krajeva”, sa sedištem u Zaječaru, piše Slobodan Lj. Jovanović uz svojoj prvoj Beležnici.

Eparhija timočka pod tim je imenom delovala sve do vladikine smrti 1854. pa je preseljenjem u Negotin od tada do 1890. nosila naziv Eparhija negodinska, a vladika Episkop negotinski.  Zakonom o crkvenim vlastima 1890. sedište eparhije preneto je ponovo u Zaječar, pa joj je ponovo vraćen stari naziv – Eparhija timočka.