Naslovna Društvo Sretenje: Danas se susreću leto i zima, prošlost i sadašnjost

Sretenje: Danas se susreću leto i zima, prošlost i sadašnjost

355
0

Dvodnevni neradni dani u Srbiji , pretežno za zaposlene u državnom sektoru, 15. i 16 februar, posvećeni su prazniku Sretenju kada obeležavamo dva važna istorijska datuma, ali i vreme kada ispraćamo zimu i očekujemo toplije dane.

Dan državnosti 15. i 16. februar Srbija obeležava od 2002. godine prisećajući se dva važna istorijska datuma. Prvi je podizanje Prvog srpskog ustanka protiv Turaka na zboru u Orašcu 1804. godine pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđevića. Drugi, usvajanje  prvog modernog Ustava Kneževine Srbije u Kragujevcu 1835. godine.

Oba ova istorijska događaja su ostavila pečat na ostale događaje u političkom životu Srbije  jer je prvi pokazao hrabrost balkanskog naroda koji se suprostavio Osmanijskom carstvu, a drugi put kojim Srbija želi da ide, stvaranje demokratskog društva i države.

Današnji praznik Sretenje Srpska pravoslavna crkva obeležava kao sećanje na dan kada je Bogorodica donela Hrista u jerusalimski hram. Praznik se obeležava 40 dana nakon rođenja Bogomladneca.

U narodu još uvek postoji verovanje da ako na današnji praznik bude sunčan dan i medved ugleda svoju senku, da će zima potrajati još šest nedelja. Sretenje je, veruje se, vreme kada se susreću leto i zima.