Naslovna Društvo Sretenje: Dan državnosti i dan kada se sreću zima i leto

Sretenje: Dan državnosti i dan kada se sreću zima i leto

899
0

Srbija danas i sutra obeležava Sretenje – Dan državnosti. Ovaj praznik, Srpska pravoslavna crkva svetkuje u spomen na prvi susret Hrista sa ljudima.

Srbija danas i sutra obeležava Sretenje – Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak i kada je u Kragujevcu na isti dan 1835. proglašen prvi srpski Ustav.

Ovim ustavom, koji se smatra jednim najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog doba  izvršena je podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti. Sretenjski ustav bio je prvi ustav u istoriji Srbije, ali i na prostoru bivše Jugoslavije.

Dan državnosti Srbije proslavljao se upravo od skupštine na kojoj je donet Sretenjski ustav 1835. do osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut.

Republika Srbija ponovo počinje da proslavlja na ovaj verski praznik Dan državnosti 2002. godine, od kada se obeležava uz velike počasti na svim državnim nivoima. Povodom ovog praznika 15. i 16. februar su svake godine neradni dani.

Osim što je državni, Sretenje je i verski praznik, jer danas obeležavamo dan kada se Hristos prvi put sreo sa ljudima.

Sretenje Gospodnje predstavlja susret Boga i čoveka u hramu jerusalimskom kao i „sretenje novorođenog Mesije“ koga je u naručje primio Simeon Bogonosac.

Praznik se obeležava još od vremena cara Justinijana i uvek 40 dana posle Božića.

U srpskom narodu je veoma praznovan i po verovanju predstavlja susret zime i leta. Ako se na današnji dan medved uplaši sopstvene senke vratiće se u zimski san i zima će trajati još šest nedelja.

Običaj koji je zadržan do današnjih dana je paljenje sveća u kući jer se veruje da plamen kuću štiti od groma i drugih nesreća, ali i da ima čarobnu moć.

Prazniku se posebno raduju devojke jer će prvi prolaznik označiti kakav će po izgledu i karakteru biti njihov budući mladoženja.