Naslovna Kultura Događaji Srednjevekovni festival kulture „Zmaj fest“ oduševio Negotince

Srednjevekovni festival kulture „Zmaj fest“ oduševio Negotince [Foto]

505
0

Negotinski red vitezova „Beli zmajevi“ na prvom Srednjevekovnom festivalu kulture „Zmaj fest“ na gradskom stadionu u Negotinu prezentovao drevne viteške veštine na zadovoljstvo Negotinaca.

Luk i strela posebno su omiljeni deci; Foto: Stefan Đorđević

U “Belim zmajevima” ne kriju radost što su se viteški kodeks i drevne srednjevekovne ratne veštine najelitnijih ratnika dopao Negotincima, a posebno mladima, za koje ističu da žele da ih usmere ka pravim vrednostima.

Skoro 300 posetilaca, pretežno dece, okupilo se na gradskom stadionu da uživa u demonstraciji naše srednjevekovne tradicije. Reč je o disciplinama kao što su bacanje koplja, bacanje sekire, ali i sve popularnije streličarstvo i precizno gađanje mete lukom i strelom.

U bacanju koplja Ivan Videnović iz „Belih zmajeva“ ima zlatnu medalju, Foto: Stefan Đorđević

“Od prošle godine posećujemo viteške festivale, a ove godine smo na proslavi 600 godina Manastira Manasije osvojili smo i medalje, kolega Ivan Videnović prvu u bacanju koplja, ja treću u streličarstvu“ kaže Dejan Vasilić, idejni tvorac Viteške družine „Beli zmajevi“.

Sam festival zamišljen je, pre svega, kao promocija viteških veština i negotinske viteške družine sa željom da i u narednim godinama ovaj festival postane i značajan turistički potencijal negotinske opštine.

„Za sve discipline, bacanje koplja, bacanje sekire, streličarstvo je potrebna veština. Ništa nije tako jednostavno kao što izgleda, za dobrog strelca pogotovu“, kaže Vasilić.

Foto: Stefan Đorđević

Namera je ove družine da bude i inicijalna kapisla nekog drugačijeg pogleda na svet, da mladima približi naše vrednosti, prave, kako ističu, i toliko različite od šunda i kiča kojim su okruženi.

“Volimo srednji vek, istoriju i našu tradiciju i rešili smo da ovo pokrenemo i u Negotinu pošto od Kladova do Niša nema viteških družina. Nadam se da će to da zaživi, da će i grad to prepoznati i što da ne Turistička organizacija. Imamo podršku Manastira Bukovo i imamo sponzore, kompaniju „Impresa Group Serbia“ iz Šapca“, ističe Dejan Vasilić.

Jedna od disciplina je i bacanje sekire; Foto: Stefan Đorđević

Veliki broj dece je satima na poligonu uvežbavao drevne srednjevekovne veštine, vođeni sigurnom ruku i znanjem negotinskih vitezova „Belih zmajeva“.

Prvi festival je protekao u dobrom raspoloženju, sa prijateljima festivala, kao što su „Krug 23“, ali i NG portal, TV Trans i „Impresa Group Serbia“.

U „Belim zmajevima“ ističu da je ovo tek početak, a da se za neke kasnije promocije planiraju i demonstracije viteških borbi uz učešće brojnih naših viteških redova i družina.