Naslovna Društvo Srećan vam praznik naše dame

Srećan vam praznik naše dame

461
0

Danas se proslavlja međunarodni dan žena, praznik nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Obaveznoj “osmomartovskoj dekoraciji” i jurnjavi za poklonima nije odoleo ni Negotin.

Ustanovljen 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta, praznik žena neraskidivo je vezan upravo za socijalnu pravdu i jednake šanse za žene i muškarce.

Bar je tako bilo u vreme kada je ovaj praznik počeo da se slavi. A slavi se od 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, pa od 1914. u Srbiji.

Sovjetski savez ga je nakon Oktobarske revolucije proglasio za državni praznik i dan herojstva radnica, a Ujedinjene nacije su 8. mart zvanično proglasile za Međunarodni dan žena tek 1975. godine.

Od tog prvog borbenog pokliča Klare Cetkin do danas nekako se izgubio taj smisao jednakosti, pa se praznik pretvorio u dan kada jači pol neizostavno kupuje poklone, nosi cveće, kada se organizuju proslave, a trgovci trljaju ruke jer prodaja ide bolje nego ostalih dana.

Daleko od toga da ženama ne prija.

Negotin je, međutim, pun ljudi. Divna slika kakvu u poslednje vreme slabo viđamo, ali je, srećom, viđamo uoči velikih praznika.

Na radost jačeg, ali i nežnijeg pola, centar grada je pun cveća, saksijskog i rezanog, po pristupačnim cenama i za svačiji džep, predivnih dekoracija ukrašenih dekupaž tehnikom, a tu je i nakit, medenjaci, kozmetički setovi i sve što jednoj dami na današnji dan mami osmehe.

I dok žene još čekaju tu istinsku jednakost za koju se borilo vekovima, malo podsećanje da je njihov svaki dan u godini, jer su jednako i lepe i sposobne i pametne i podjednako važne u društvu kao i jači pol.

I zato, naše dame, NG Portal vam čestita praznik, uz želju da vam osmeh krasi lice svakog dana.