Naslovna Društvo Srećan Badnji dan i Badnje veče

Srećan Badnji dan i Badnje veče

404
0

Badnji dan u osvit praznovanja najradosnijeg praznika Božića  prepun je simbolike koja je sačuvana u mnogim krajevima naše zemlje do današnjih dana.

Praznovanje Božića i Badnjeg dana je i danas puno simbolike koje čuvaju generacije a običaji se prenose sa kolena na koleno. Praznik je dobio ime po badnjaku koji se danas u seče i pali.

Po badnjak, hrastovu mladicu ili granu, idu muškarci. Najpre mu se nazove ”Dobro jutro”, čestita praznik uz molbu da ukućanima donese zdravlje i sreću. Drvo se posipa žitom, a u nekim krajevima daruje posebno napravljenim kolačem. Drvo se ne dodiruje rukama, zaseče se  sa istočne strane jer i treba da padne na istok. Drvo se obara sa jednim ili najviše tri udarca.

Prvi iver je takođe imao magijsku moć, pa se posebno čuvao i stavljao u karlicu gde se sakupljao kajmak sa verovanjem da će biti debeo kao iver.  Badnjak se zatim donosio kući i sa prvim mrakom unosio u dom i stavljao na ognjište.

U krugu porodice se za Badnje veče lomi posebno umešen hleb, česnica u kome se nalaze različiti predmeti koji nose sa sobom simboliku, a među njima i dukat.

Većina ovih običaja, u različitim oblicima, zadržana je u svim krajevima Srbije. Trpeza je za Badnji dan i večeru posna i najavljuje dolazak najradosnijeg praznika, Božića.