Naslovna Društvo Srbija slavi Dan državnosti

Srbija slavi Dan državnosti

164
0

Prošlo je 189 godina od kada je u Kragujevcu na današnji dan, praznik Sretenje, donet jedan od najmodernijih za tadašnje vreme, prvi Ustav Srbije i time je ukinut feudalizam.

Danas je u Srbiji neradan dan kada obeležavamo Dan državnosti. Praznik Sretenje ima za Srbe višestruki značaj: politički, istorijski, kulturni i verski. Na današnji dan 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak, čime je otpočela borba za viševekovno oslobađanje od turske vladavine.

Na isti dan, tridesetjednu godinu kasnije, Skupština u Kragujevcu usvojila je prvi Ustav Srbije koji je bio najdemokratskiji i najliberalniji svoga doba čime je, među prvima u Evropi, ukinula feudalno društveno uređenje, ali je bio i najistočniji svetionik Francuske revolucije.

Praznik Dan državnosti Srbije slavio se do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Ponovna odluka o praznovanju Sretenja kao najvećeg državnog praznika doneta je 10. jula 2001. godine.

Pravoslavna crkva današnji praznik slavi kao sećanje kada je Bogorodica, četrdesetog dana od rođenja Isusa Hrista u hramu u kome je prinosila žrtvu srela starca Simeona a on je u njemu prepoznao Spasitelja.

Praznik Sretenje se slavi još iz vremena cara Justina od 544. godine, kada je Carigradom vladala kuga koja je dnevno odnosila po pet hiljada života a pustoš je za sobom ostavio i zemljotres u Antiohiji.  Na današnji dan, 15. februara, masovne molitve vernika su uslišene i nedaće su prestale. Od tada se Sretenje slavi kao veliki Gospodnji praznik koji je od suštinske važnosti za hrišćanstvo jer ukazuje na prvi susret Spasitelja i ljudi.

U narodu je ostalo verovanje da se na današnji dan susreću zima u leto i da dani koji dolaze najavljuju proleće. Još uvek se spominje i priča o medvedu koji ne treba da ugleda svoju senku u sunčanom danu jer će se tada vratiti u svoju jazbinu i prespavati još šest nedelja koliko će zima i potrajati. Na današnji dan običaj je da se pale sveće, jer njihov plamen, sem što čuva kuću od nesreća, ima i čarobnu moć.