Naslovna Društvo COVID-19 Srbija se povezuje sa sistemom EU digitalnog kovid sertifikata

Srbija se povezuje sa sistemom EU digitalnog kovid sertifikata

534
0

Srbija će od danas, 16. novembra biti povezana sa sistemom digitalnih kovid sertifikata Evropske unije.

Ilustracija: EU info mreža

Povezivanje sa sistemom digitalnih kovid sertifikata Evropske unije znači da će srpski sertifikati biti prepoznatljivi u aplikacijama za verifikaciju u EU, ali i u drugim zemljama koje koriste isti sistem.

Ovo će pojednostaviti proveru informacija o testiranju, oporavku ili vakcinaciji, a samim tim obezbediti i bezbedno putovanje. Osim toga, digitalni kovid sertifikat EU biće prepoznatljiv na aplikacijama za verifikaciju u Srbiji.

Do sada se 22 zemalja koje nisu članice EU pridružilo sistemu digitalnih kovid sertifikata EU, uključujući i Albaniju i Severnu Makedoniju. Dok tehnička strana ne bude potpuno operativna, moglo bi da prođe nekoliko dana dok se IT sistem usaglasi.

“Digitalni kovid sertifikat EU nije putni dokument te stoga vlasnici srpskog digitalnog  kovid sertifikata ne ostvaruju pravo ulaska u državu članicu EU automatski. Nosioci srpskog sertifikata i dalje moraju da provere da li ispunjavaju uslove za ulazak i da pažljivo provere konkretne uslove koje propisuje država članica njihovog odredišta (uključujući prihvatanje ili neprihvatanje vakcine registrovane na srpskom kovid sertifikatu). Štaviše, nosioci srpskog sertifikata koji žele da putuju u EU treba pažljivo da provere interna pravila države članice, na primer, zahteve za pristup objektima kao što su hoteli ili restorani u zemlji, pošto se ova pravila mogu razlikovati od jedne zemlje do druge”, navodi se u saopštenju EU info mreže.

U zavisnosti od epidemiološke situacije, države članice Evropske unije mogu postaviti dodatne zahteve, kao što je testiranje, ili mogu preduzeti posebne mere zaštite za svoje građane, poput obaveznog nošenja maski, ograničavanje poseta javnim prostorima, kao što su restorani na vakcinisane građane ili osobe vakcinisane određenim vakcinama, odnosno uvesti karantinske mere.

Pregled nacionalnih ograničenja putovanja i mera zadržavanja dostupan je na OVOJ veb-stranici na kojoj takođe možete doći do nadležnih organa svake države članice EU i saznati više detalja o njihovim zahtevima. Dodatne informacije o digitalnom kovid sertifikatu EU možete pronaći ovde.

Inače, tehnički detalji za dobijanje EU sertifikata u Srbiji biće objavljeni u narednim danima.