Naslovna Ekonomija Srbija i Rumunija rešile probleme oko “Đerdapa”

Srbija i Rumunija rešile probleme oko “Đerdapa”

496
0

Milorad Grčić, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije saopštio je nakon sastanka sa direktorom rumunske kompanije „Hidroelektrika“ Bogdanom Nikolajeom Badeom da su dve države uspele da reše sve probleme oko funkcionisanja zajedničke hidroelektrane „Đerdap“.

Kako je naglasio Milorad Grčić, konačno su, nakon niza sastanaka, usaglašena pitanja osnovne saradnje “oko podjednakog korišćenja kapaciteta Dunava za proizvodnju električne energije”.

„Uspeli smo da unapredimo saradnju i na nivou dispečera i pripreme za obnovu od leda i pripreme prevodnica. Taj deo problema više ne postoji. Dogovoreno je da se ubrzo potpiše dogovor o sanaciji slapišta, što je veoma važno za funkcionisanje HE. Rumuni su malo veći optimisti i misle da će biti spremni da u toku 2019. raspišu tender za izvođenje radova. Mi smo malo oprezniji, nadamo se da ćemo biti spremni. Obnova slapišta je obiman i komplikovan projekat koji mora da se radi na obe strane“, istakao je Grčić.

Inače, u kladovskoj hidroelektrani je početkom septembra počela peta faza revizalizacije u kojoj će biti remontovani peti i šesti agregat.

“Četiri agregata su potpuno revitalizovana i snaga im je povećana za ukupno oko 60 megavata, peti je sada na početku revitalizacije, a nakon završetka tog posla uslediće radovi i na poslednjem, šestom agregatu. Posle HE „Đerdap 1“ radićemo i revitalizaciju 10 agregata u HE „Đerdap 2““, najavio je Grčić.