Naslovna Društvo Srbija dodata na zelenu listu EU za neobavezna putovanja

Srbija dodata na zelenu listu EU za neobavezna putovanja

444
0

Savet Evropske unije uvrstio je Srbiju na listu zemalja čiji građani treba da imaju mogućnost putovanja u EU za neobavezna putovanja.

Ilustracija, pixabay.com

Prema ažuriranoj preporuci Saveta, države članice sada mogu da odluče da ukinu ograničenja putovanja građanima Srbije.

Uslov je da je osoba u potpunosti imunizovana, odnosno da je primila drugu dozu vakcine najmanje dve nedelje pre putovanja, jednom od vakcina koju je odobrila Evropska medicinska agencija – Biontek – Fajzer, Astra Zeneka, Moderna ili Džonson i Džonson.

Države članice bi ovo pravilo mogle da prošire i na vakcine koje su završile postupak popisa Svetske zdravstene organizacije za hitnu upotrebu.

“Kao dokaz o vakcinaciji, države članice imaju mogućnost da prihvate srpski digitalni zeleni sertifikat, jer sadrži minimalni neophodni skup podataka, uključujući identifikaciju osobe, vrstu vakcine i datum primene vakcine, na osnovu nacionalnog zakonodavstva. Međutim, vlasti Srbije i Evropska komisija još uvek su u stalnom dijalogu u vezi sa formalnim priznavanjem srpskog digitalnog sertifikata”, navodi se u saopštenju EU Info mreže.

Trenutna preporuka Saveta predviđa da države članice mogu da prihvate potvrde o vakcinaciji iz zemalja koje nisu članice EU i sadrže najmanji minimalni skup podataka, kao što su identifikacija osobe, vrsta vakcine i datum primene vakcine, na osnovu nacionalnog zakonodavstva.

“Trebalo bi naglasiti da postepeno ukidanje ili ponovno uvođenje ograničenja za nebitna putovanja iz treće zemlje na spoljnim granicama Unije ostaje odgovornost država članica i da preporuke Saveta nisu obavezujuće”, dodaje se u saopštenju.

Kompletna lista uslova za ulazak u svaku državu članicu EU redovno se ažurira na veb stranici resc.eu.