Naslovna Kultura Spuštena zavesa na jubilarne 55. „Mokranjčeve dane“.

Spuštena zavesa na jubilarne 55. „Mokranjčeve dane“.

168
0

Кoncertom Gudačkog ansambla Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije pod upravom Bojana Suđića u Negotinu su nakon sedam festivalskih dana završeni 55. “Mokranjčevi dani” .

Verni prijatelji “Mokranjčevih dana”, ansambli Radio televizije Srbije, učesnici gotovo svih festivala Mokranjcu u čast, ovoga puta sa Gudačkim ansamblom Simfonijskog orkestra, pod upravom Bojana Suđića predstavili su se Šostakovičevom “Kamernom simfonijom” i Ščedrinovom “Karmen svitom”, reprezentativnim i snažnim delima, obojenim jakim emocijama, koje je, potvrdio je to i sam maesto Suđić, odnegovana publika ovog grada prepoznala i nagradila ovacijama.

“Ovaj koncert nije bio dekorativnog programa, odnosno nije bio muzikoterapija samo nego u pravom smislu muzika visokog nivoa kod nas, koja zahteva poniranje, preispitivanje, sukob sa sopstvenim smislom, životom i smrti. Nije nešto što je prosto plavi komplet knjiga na polici u našoj biblioteci, već nešto što se duboko čita i što nas menja, kao i svaka prava umetnost i zato je reakcija prisutnih na ovakav program pokazala koliko Negotin i festival imaju publiku koja zaista razume visoku umetnost i meni je izuzetno drago što su prepoznali sve one ljudske, prave emocije koje smo pokušavali da prenesemo, emocije istorije civilizacije, istorije smisla i istorije ljudi”, kaže dirigent Bojan Suđić.

Pod Mokranjčevom zvezdom koja “zrači i uči nas lepoti, vrednosti, onako kako nas i Mokranjac više od jednog veka uči” spuštena je zastava 55. “Mokranjčevih dana”.

Kako je istakla u završnoj reči selektorka, dr Sonja Marinković, upravo je i Šostakovičeva “Kamerna simfonija” „odraz svega proživljenog u poslednjih godinu i po dana“, a Ščedrinova „Karmen svita“ „muzika koja toliko ima duha, kreativnosti, radosti”.

“Hajde neka ta radost bude simbol svih naših budućih radosti i da mislimo s verom da će neki novi Festival doći u nekim biljim vremenima. Pamtimo ovaj koji je bio toliko specifičan, koji se odvijao sa toliko rizika, toliko hrabrosti. Ali, eto bili smo hrabri i želim da čestitam svima koji su taj festival izneli, muzičarima, Domu kulture „Stevan Mokranjac“, Opštini Negotin. Bilo je potrebno mnogo hrabrosti, volje, snage, a snage malo imamo. A možda smo u stvari moćni, jer mi smo svi duhovna deca Stevana Mokranjca. Neka nam budu srećni 56. “Mokranjčevi dani”, rekla je dr Sonja Marinković.

Festival je zatvorio Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin zahvalivši se  prijateljima festivala, sponzorima, Programskoj komisiji  i svima koji su pomogli da “Festival ispuni svoj zadatak očuvanja sećanja na velikana srpske kulture”.

 “Nije bilo lako organizovati veliki broj programa, uz otkazivanja i mere koje su se morale sprovesti zbog trenutne epidemijske situacije izazvane korona virusom, ali uspeli smo. 55. Festival obeležili su uspešni nastupi umetnika koji se, čini mi se, svakim svojim pojavljivanjem, jače vezuju za rodni Mokranjčev grad. I to je nešto što nas Negotince izuzetno raduje. Hvala vam što ste dali deo sebe kako bi „Mokranjčevi dani“ protekli u najboljem mogućem redu”, istakao je Veličković.

Svečanost zatvaranja Festivala tradicionalno je završena dodelom festivalskih priznanja sponzorima i prijateljima Festivala, a jedna od “Počasnica” pripala je i NG Portalu kao medijskom partneru jubilarnih 55. „Mokranjčevih dana“.