Naslovna Kultura Spuštena zavesa 30. „Dana Zorana Radmilovića“: Uručene festivalske nagrade

Spuštena zavesa 30. „Dana Zorana Radmilovića“: Uručene festivalske nagrade

181
0

Dodelom nagrada laureatima i izvođenjem premijere predstave zaječarskog teatra  „Pokondirena tikva“  spuštena je zavesa na 30. Festival „Dani Zorana Radmilovića“.

Nataša Ninković; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar

Žiri 30. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u sastavu: dr Miroslav Radonjić, predsednik,  dr Duško Ljuština , član i Milan Caci Mihailović, član, jednoglasno je doneo odluku da nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Nataši Ninković za ulogu Nere u predstavi „Tre sorele“, po tekstu Stevana Кoprivice, u režiji Milana Кaradžića i produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.

„Ja mislim da svaki glumac sanja odnosno teži svim svojim ulogama da bude prepoznat i da u rukama drži nagradu koja nosi ime ovog velikana, ove legende koji odoleva vremenu i u ovom vašaru svega i svačega postaje još veći i vidljiviji“, rekla je Nataša Ninković u video poruci.

Nagradu za vizuelni identitet Кrstomir Milovanović ponela je predstava „Gospođica Julija“, koprodukcija Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta Osijek.

Glumačka postava predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin“; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar

Nagradu publike, prosečnom  ocenom  9,82, osvojila je predstava  „Кo je ubio Dženis Džoplin“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada koju je po tekstu Tijane Grumić režirala Sonja Petrović.

Nagradu za najboljeg mladog glumca ponela je  Sonja Isailović za ulogu Dženis Džoplin u predstavi „Кo je ubio Dženis Džoplin“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

„Darom, punoćom, harizmom otelotvorujući Dženis Džoplin kao pozorišni lik donela je Sonja Isailović i iskreni, snažan bunt. Učinila ga i delom našeg života. Upravo potpunom posvećenošću celim svojim bićem darivala nam, kroz ovu svoju ulogu, harizmatični elan vital“, navodi se u obrazloženju novoustanovljenog novinarskog žirija u sastavu: Tatjana Njažić, predsednik, Olivera Milošević, član i Borka Golubović Trebješanin, član.

Miloš Tanasković i Nataša Petrović; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar

U čast nagrađenih  odigrana je premijera predstave „Pokondirena tikva“ Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u adaptaciji i režiji Olivere Viktorović Đurašković. Publika je odlično prihvatila predstavu i nagradila glumce gromoglasnim aplauzom.

Žiri je, istakao je predsednik dr Miroslav Radonjić rešio da dodeli dva „Zoranova brka“ u ovoj predstavi Nataši Petrović i Milošu Tanaskoviću, ali kako zbog propozicija jedan glumac ne može dobiti na istom festivalu dva „Brka“, a Tanasković ga je dobio za „Emiliju Galoti“, nagrada je uručena Nataši Petrović za ulogu Feme.

 „Teškoća u radu na predstavi nije bilo, svi smo disali kao jedan, u lepoj atmosferi. Fema je uvek prisutna osoba, Feme postoje i danas i postojaće uvek. Ona je nesrećna osoba, žena koja ostaje nigde. Ja lično mislim da je ona žrtva i to sam pokušala da ispričam, a eto koje god da je vreme, te proklete pare su kriterijum za razno, pa čak i za ljubav i za brak, a Fema samo želi da živi nešto što nije živela, želi da bude deo glamura. Zaista je bila žrtva. Raduje me što je publika  tako lepo primila predstavu“, rekla je rediteljka Olivera Viktorović Đurašković.