Naslovna Kultura Spuštena zavesa 29. „Dana Zorana Radmilovića“

Spuštena zavesa 29. „Dana Zorana Radmilovića“

179
0

Dodelom nagrada i izvođenjem premijere predstave “Kazabalkan”  u čast nagrađenih u Zaječaru je završen 29. Festival  „Dani Zorana Radmilovića“.

Boris Isaković; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Žiri 29. „Dana Zorana Radmilovića“ u sastavu: dr Miroslav Radonjić, Enver Petrovci i dr Duško Ljuština, nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu dodelio je Borisu Isakoviću za ulogu Gospodina R. u predstavi „Zašto je poludeo gospodin R?“, po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Boba Jelčića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beograd.

„Svedenim glumačkim postupkom, suptilnom psihologizacijom, promišljenom karakterizacijom i odmerenim, preciznim i nenametljivim scenskim pokretom i gestikulacijom, Boris Isaković suvereno je i efektno oživeo kompleksni lik Gospodina R”, rekao je predsednik žirija dr Miroslav Radonjić u obrazloženju odluke.

Nagradu za vizuelni identitet ponela je predstava „Ružni, prljavi, zli“ Beogradskog dramskog pozorišta, a nagradu publike predstava „1789“ Narodnog pozorišta Niš, autora i reditelja Hadija Kurića sa prosečnom ocenom 9,24.

Dragan Boža Marjanović; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ 

Stručni žiri 3. Festivala malih pozorišnih formi, u sastavu: Ivan Bekjarev, Nenad Novaković  i Spasoje Ž. Milovanović, nagradu za najbolju predstavu dodelio je monodrami  „Dr Feler“  u izvođenju Dragana Bože Marjanovića.

Ova monodrama je osvojila i nagradu publike. Specijalna nagrada trećeg Festivala malih pozorišnih formi pripala je Eciji Ojdanić za ulogu Vlajne u predstavi „Vla-vla-Vlajland cabaret“  autora i reditelja Ivana Lela Lema.

U čast nagrađenih na 29. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ izvedena je premijera predstave “Kazabalkan”, koju je po motivima teksta Gorana Stefanovskog dramaturški obradio i režirao Irfan Mensur, a u kojoj igraju: Viktorija Arsić, Miloš Tanasković, Miloš Đuričić, Vujadin Milošević, Predrag Grbić, Nataša Petrović, Ivana Bartunjek i Hana Milošević.

Vujadin Milošević; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Žiri Festivala odlučio je da nagradu za najboljeg glumca večeri, “Zoranov brk”, dodeli Vujadinu Miloševiću za ulogu Gavre.

“Meni je ovo prvi „Zoranov brk“ za 11 godina, koliko sam u teatru ovde i verovatno u isto toliko  predstava sam igrao na “Zoranovim danima”. Pomešana su mi osećanja iz nekih ličnih i privatnih, emotivnoh razloga, ali sam jako srećan što sam dobio ovo veliko priznanje”, rekao je Vujadin Milošević.

Pored Miloševića i Borisa Isaković na ovogodišnjem festivalu nagradu “Zoranov brk” poneli su i: Milica Janevska (“Ovaj će biti drugačiji”, Atelje 212), Tanja Pjevac (“Smederevo 1941”, Srpsko narodno pozorište Novi Sad), Aleksandar Mihailović (“1789”, Narodno pozorište Niš), Ozren Grabarić (“Ružni, prljavi, zli”, Beogradsko dramsko pozorište) i Ivan Petrović (“Komedija ometena u razvoju”, Gradsko pozorište “Semberija”, Bijeljina).