Naslovna Politika Parlamentarni izbori 2020. Spušta se izborni cenzus?

Spušta se izborni cenzus?

296
0

Sudeći po pisanju republičkih glasila na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima izborni cenzus za osvajanje skupštinskog mandata umesto pet odsto mogao bi da bude smanjen na tri odsto glasova izašlih birača.

Foto: I. Mitrović

Spuštanje izbornog cenzusa na tri sa pet odsto značajno bi promenilo skupštinsku sliku, jer bi mandate mogle da dobiju i manje političke partije i koalicije.

Kako navodi  “Politika” Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima, čijim se odredbama propisuje da u raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje pet procenata glasova izašlih birača, trebalo bi da bude usvojen na vanrednoj sednici Narodne skupštine početkom februara.

Iako se iz vrha vlasti niko po ovom pitanju nije zvanično oglasio opozicija ovaj potez komentariše kao pokušaj da se u skupštinu ubace još neke stranke i koalicije.

Kako za N1 navodi Boris Tadić, predsednik Socijalnodemokratske stranke (SDS) spuštanje cenzusa “jeste podsticaj nekim strankama, tipa LDP, da konkurišu na ovim izborima i da eventualno dođu do cenzusa, tim kolaborativnim i kooperativnim strankama u sistemu Aleksandra Vučića”.

U Pokretu slobodnih građana ističu da je za njih ovo “još jedan betonski razlog za bojkot”.  Bojan Klačar iz CeSida za N1 kaže da bi “takva promena u izbornom zakonu tri ili četiri meseca pred glasanje bila presedan”, te da je u Evropi “praksa da se izborno zakonodavstvo nikako ne menja u izbornoj godini”.

Inače, cenzus od pet odsto uveden je kada i proporcionalni sistem glasanja 1992. godine i do sada nije menjan.