Naslovna Kultura Spektakl na Feliks Romulijani: Džon Malkovič i “Paklena komedija”

Spektakl na Feliks Romulijani: Džon Malkovič i “Paklena komedija”

252
0

U predivnom ambijentu carske palate imperatora Galerija na lokalitetu „Feliks Romulijana“ kod Zaječara priređena je sinoć multimedijalna predstava „Paklena komedija – ispovesti serijskog ubice“, u izvođenju Džona Malkoviča, orkestra Bečke akademije i Vroclavskog baroknog orkestra, sa dirigentom Martinom Haselbekom i sopranima Čen Reiz i Suzan Langbain.

Džon Malkovič i ansambl “Paklene komedije” gostovali su na “Feliks Romulijani”, pred nekoliko hiljada posetilaca iz Srbije, Rumunije i Bugarske, u okviru svoje evropske turneje, i to nakon što su ovu multimedijalnu predstavu sa uspehom izveli u Austriji i Finskoj. Posle Zaječara slede nastupi u Španiji i Poljskoj , takođe sa ovim neobičnim dramsko-muzičkim pozorišnim spektaklom koji od 2008. putuje širom sveta.

U blistavom komadu Majkla Šturmingera „Paklena komedija: Ispovesti serijskog ubice“, Malkovič prikazuje svu grotesku ovog sveta kroz „lik i delo“ Džeka Untervegera koji je sedamdesetih godina počeo da ubija prostitutke, a postao slavna ličnost nakon što je u zatvoru zbog ubistva osamnaestogodišnje Margret Šafer, naučio da čita, otkrio svoj dar za pisanje i autobiografskim romanom „Čistilište ili izlet u zatvor – Izveštaj krivca“ doživeo slavu. Iz zatvora je pušten posle kampanje intelektualaca impresioniranih njegovim pisanjem iza rešetaka, postavši na slobodi dramski pisac, novelista, pesnik i novinar i istražujući ubistva prostitutki u Bečkoj šumi koje je počinio on.

Ispovest ovog serijskog ubice prate kompozicije i arije Mocarta, Baha, Hajdna, Bokerinija, Betovena, Gluka, Vebera, kojima je zajednička tema patnja žena, po izboru dirigenta Haselbeka, ali i sjajna interpetacija i gluma Čen Reiz i Suzan Langbain, sopranistkinja.

Muzika u ovom komadu, rekao je Malkovič, predstavlja istinu, ali i savest i humanost ovog dela, a tekst – seriju laži.

Izvođenju ove multimedijalne predstave koja postavlja pitanja o pravosudnom sistemu, rehabilitaciji i konceptu iskupljenja prisustvovali su i: Nikolo Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, predstavnici ambasada SAD-a, Brazila, Slovačke, Japana i Severne Makedonije, ali i čelnici Zaječara i 14 lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima je i Negotin.

Ovaj program priređen je u okviru “Art link festivala” i manifestacije “Zaječarsko leto na Feliks Romulijani”, a organizovali su ga Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, Narodni muzej u Zaječaru i ArtLink iz Beograda.

Njome je Art Link festival ušao u završnicu jubilarnog 10. izdanja kao deo evropske inicijative „Gradovi festivali“, čija je tema „Muzika na tvrđavama“, a cilj da ožive neke od najznačajnijih i najlepših spomenika kulture u Srbiji i podrže kampanju za zaštitu prirode.

Na kraju ovog spektakla koga su prisutni pozdravili ovacijama i sa oduševljenjem, Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara poklonio je Malkoviču statuetu Zorana Radmilovića, knjigu o Uneskovom nasleđu u Srbiji i umetničku sliku Dragoljuba Firulovića iz ciklusa „Ja Galerije“. Spektaklu je doprineo i raskošni vatromet koji je priređen nakon predstave.

Podršku za gostovanje „Paklene komedije“, osim organizatora i Grada Zaječara, pružio je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, kao i Fondacija „Eliksir“, kompanija „Cepter“ i UNIQA osiguranje.