Naslovna Društvo Spasovdanska litija na ulicama Negotina

Spasovdanska litija na ulicama Negotina [Foto]

1550
0

Povodom slave opštine Negotin, Vaznesenja Gospodnjeg, danas je negotinskim ulicama proneta Spasovdanska litija, koja od ove godine ide od Crkve Svete Trojice do Crkve roždestva Presvete Bogorodice.

Litija povodom Spasovdana, slave opštine Negotin krenula je iz hrama Svete Trojice do Spomenika oslobodiocima u ratovima od 1912. do 1918. godine.

U koloni je bilo skoro 250 Negotinaca koje je predvodio Njegovo preosveštenstvo Episkop timočki Gospodin Justin.

U litiji su učestvovali i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin, ali i učenici osnovnih škola opštine Negotin sa svojim veroučiteljicama, srednjoškolci, studenti Visokoškolske jedinice Negotin vranjskog Pedagoškog fakulteta, pripadnici Vojske Srbije, policije, Sektora za vanredne situacije, zdravstvene ustanove, kao i brojni vernici.

Nakon čitanja Jevanđelja sa kratkom molitvom kolona je nastavila Dositejevom ulicom do Doma Kola srpskih sestara gde su, takođe čitana Jevanđelja.

Litija je zatim proneta do Crkve roždestva Presvete Bogorodice gde je vladika timočki sa sveštenicima i bratstvom Manastira Bukovo služio pomen Hajduk Veljku i njegovom bratu Miljku na mestu na kojem su sahranjeni njihovi posmrtni ostaci i na kojem i danas stoje spomen ploče sa posvetom u stihovima pesnika Sime Milutinovića Sarajlije.

Spasovdanska litija  je potom krenula ulicama Profesora Kostića i Vojvode Mišića do Crkve Svete Trojice.