Naslovna Kultura Šnitke i Mokranjac na negotinskim muzičkim svečanostima

Šnitke i Mokranjac na negotinskim muzičkim svečanostima

245
0

Hor Radio televizije Srbije pod upravom maestra Bojana Suđića predstavio je u Negotinu premijerno „Koncert za hor“ Alfreda Šnitkea, ruskog kompozitora, jevrejsko-nemačkog porekla.

Šnitkeov „Koncert za hor“, ističe Bojan Suđić, šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora Radio televizije Srbije, predstavljao je izazov  za ovaj renomirani i jedini profesionalni horski ansambl ovog tipa u Srbiji. Delo  je na repertoaru tek nekolicine horova u čitavom svetu, a premijerno je predstavljeno u gradu Mokranjca, u Sabornom hramu Svete Trojice.

„Zahtevi koji su tu u notama posejani zaista su neverovatno teški i mislim da posle osamdesetih godina kada je Šnitke napisao delo, posvećeno Poljanskom, i kada je ono premijerno izvedeno, mislim da uopšte horski slog i horsko pisanje više nije bilo isto. Šnitke, uz Perta i još neke kompozitore, ali pre svega Šnitke predstavljaju jedan rubni kamen jednog novog izraza u horskom stvaralaštvu. Zahtevi koji su tu dati nisu prevaziđeni do dan danas i mislim da su stremljenja savremenih  kompozitora upravo na tragu Šnitkea koji u svom delu sažima sve ono što je bilo bivše, ali na jedan moderan način koji podrazumeva neverovatno vladanje harmonijom, melodikom i duhovnošću. Delo kod horskog pevača, na svakoj probi, izaziva sve veće oduševljenje i sve veće poniranje jer nije delo za prvo slušanje, za dopadanje na prvu loptu kako bi to rekli, već je delo koje izaziva duboka razmišljanja, delo koje tera na preispitivanje i samih sebe i delo koje zahteva u nama sve ono najbolje što imamo u sebi, ne samo kako bi ga izveli nego kako bi ga i čuli“, kaže Bojan Suđić.

Pred publikom su se našla četiri stava Šnitkeovog „Koncerta za hor“,  a na početku svakog prisutni su bili u prilici da čuju molitve iz „Knjige plača“ srednjevekovnog jermenskog pesnika Grigora iz Nareka, koje je kazivao protojerej Marjan Kerčulj, protonamesnik negotinski.

„Ovo je pravi izazov za hor. Oni su sa velikim elanom prišli radu novom delu, a smatram da su „Mokranjčevi dani“ pravo mesto za premijerno izvođenje ovog dela jer mi nemamo značajniji horski festival od „Mokranjčevih dana“ i pre svega nemamo mesto gde se tako domaćinski osećamo kao u Negotinu jer smo svi vezani i za ovaj grad i za festival i mislim da je radio hor pre svega u samim temeljima ovih svečanosti i meni je lično puno srce kada prošetam Negotinom i kada vidim sa koliko oduševljenja ljudi, prolaznici, trgovci, policajci mi se javljaju, prepoznajući i mene i članove hora. Ono što radimo i ono što ćemo izvesti večeras znači da je misija da Negotin živi u Mokranjčevom duhu ispunjena i da je samo obaveza da taj duh nastavi da živi i dalje“, dodaje Suđić.

Publika je na kraju koncerta ovaj hor i maestra Suđića pozdravila ovacijama i dugotrajnim aplauzom, pa je hor na bis izveo „Njest svjat” iz Mokranjčevog Opela i njegovu Petu rukovet, što je, takođe, publika oduševljeno pozdravila.

„Direktno sa izvora se napajamo. Upravo kada čujemo Šnitkea onda shvatimo posle toga koliko je Mokranjac bio vizionar i koliko je Mokranjčev jezik i dalje moderan, i dalje svež i sa koliko ponosa možemo Mokranjca da predstavljamo svuda u svetu“, potvrdio nam je Bojan Suđić.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.