Naslovna Društvo Sneg u Negotinskoj i Timočkoj Krajini: Zabrana za šlepere preko Popadije

Sneg u Negotinskoj i Timočkoj Krajini: Zabrana za šlepere preko Popadije

798
0

Na celoj teritoriji Negotinske i Timočke krajine pada sneg promenljivog intenziteta. Problem na putu predstavlja i vetar koji nanosi smetove.

Svi državni putevi na teritoriji Negotinske i Timočke Krajine su mokri i mestimično pod snegom, a zbog snega je i mestimično smanjena vidljivost.

Prema podacima zimske službe JP „Putevi Srbije“ na kolovozu na putevima trećeg prioriteta u ovom delu istočne Srbije ima pet do 10 santimetara snega, drugog reda do 5 cm, a prvog prioriteta do tri santimetra, tako da vozači treba da budu maksimalno oprezni i da brzinu prilagode stanju na putu.

U Auto-moto savezu Srbije podsećaju da je na snazi do 1. aprila obavezna upotreba zimske opreme.

Sitnih odrona ima duž svih nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima, zasecima, a najizraženiji su na Đerdapskoj magistrali (IB-34).

Od 5 sati važi zabrana za šlepere na državnom putu prvog B prioriteta Negotin – Majdanpek, preko Popadije.

Na državnom putu IB-36 Paraćin-Zaječar, na deonicama:  Donja Mutnica (km 12+700), Кrivovirsko brdo (km 26+800) i Mirovo (km 44+850), na putu IB-35 Grljan-Vratarnica(km 126+250)  i na putu IIA-219 Boljevac-Кnjaževac (km 6+650), koje se nalaze uz trasu izgradnje gasovoda „Magistralni gasovod‟, moguće je stvaranje blata na putu u dužini od 100 m do 300 m.

Prema prognozi meteorologa tokom prepodneva u celoj zemlji padaće sneg slabog i umerenog intenzetata uz formiranje snežnog pokrivača naročito na planinama i istočnim krajevima Srbije.

“Danas i sutra doći će do stvaranja snežnog pokrivača, u većini mesta od 10 do 15 cm, na planinama i u nižim predelima istočne Srbije od 20 do 40 cm, lokalno i više, gde će usled jakog vetra doći će do stvaranja snežnih nanosa. Slabljenje i postepeni prestanak snežnih padavina očekuje se u sredu tokom dana”, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije.

Najniža temperatura jutros izmerena je na Babinom zubu -9 stepeni, u Klokočevcu -3, Boru -2, Zaječaru i Sokobanji -1, a 0°C u Negotinu, Kladovu i Knjaževcu.