Naslovna Društvo Sneg “paralisao” Negotinsku krajinu

Sneg “paralisao” Negotinsku krajinu

496
0

Svi putevi u opštini Negotin, koji su u nadležnosti Javnog komunalnog preduzeća “Badnjevo” od jutros se čiste. Problem su, međutim, glavne saobraćajnice koje održava Štrabag DOO, ogranak Preduzeće za puteve Zaječar.

Ekipe JKP “Badnjevo” od ranih jutarnjih sati su non stop na terenu, kako u selima, tako i u samom Negotinu. Vetar je stao, pa se ne stvaraju novi snežni nanosi. Angažovana je sva raspoloživa mehanizacija, a sve ekipe su na terenu.

Ekipe JKP “Badnjevo” su tokom jučerašnjeg dana i noći reagovale interventno na putnim pravcima ka Urovici i Turiji, u delu koji nije u njihovoj nadležnosti, gde su raščistile smetove zbog sahrane jednog meštanina, kao i zbog pomoći jednoj trudnici.

Problema ima u brdsko planinskom delu opštine, pa su i tamo upućene ekipe. Nadležni navode da se čiste svi putevi i da prioriteta u raščišćavanju smetova nema.

Uvedeno je i redovno dežurstvo članova Štaba za vanredne situacije, a građani će probleme sa snegom moći do 15 sati da prijave na broj: 1985,  kao i na 069/8482 734 i 069/8482 731.

fotografija: Dobrovoljno vatrogasno društvo Grabovica

Put Negotin – Kladovo je prohodan, ali u delu između Ljubičevca i Velesnice radi samo jedna traka, saznajemo u Dobrovoljno vatrogasnom društvu Grabovica. Na tom delu puta čeka se da bude uklonjen kamion sa tovarom metala koji je juče učestvovao u saobraćajnoj nezgodi.

Na tom delu magistalnog puta, prilikom miloilaženja došlo je do kontakta između autobusa “Top Turista”, koji je dolazio iz pravca Kladova i rumunske cisterne koja je iz pravca Negotina prevozila hidrofluorsilicijumsku kiselinu. Zbog snega na kolovozu proklizao je i šleper, makedonskih registarskih oznaka, koji je udario u cisternu.

Saobraćaj je na toj deonici bio obustavljen nekoliko sati.

“Zbog snežnih padavina, pojačanog vetra, smanjene vidljivosti, mogućih manjih snežnih nanosa, snega na kolovozu i pojačanog saobraćaja mogući su česti zastoji u saobraćaju, a vozače očekuje na pojedinim deonicama i usporena vožnja, posebno preko planinskih prevoja. Apelujemo na vozače da imaju više strpljenja, drže veće odstojanje između vozila i da na put kreću isključivo sa zimskom opremom”, navode u Auto moto savezu Srbije.

 

 

U timočkom delu opštine, međutim, o čijem održavanju brine Štrabag DOO, ogranak Preduzeće za puteve Zaječar, većina putnih pravaca je teško prohodna, jer se čisti po prioritetu.

JP “Putevi Srbije”  upozorilo je vozače da su kolovozi vlažni u nižim predelima i  da snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na putevima prvog, drugog i trećeg prioriteta. Oni savetuju  vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje,  da voze zaista oprezno i pažljivo.

“Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te apelujemo na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetujemo maksimalan oprez u vožnji”, navode u zimskoj službi održavanja.