Naslovna Društvo Sneg i narednih dana: Meštani krajinskih sela negoduju, a nadležni ističu da...

Sneg i narednih dana: Meštani krajinskih sela negoduju, a nadležni ističu da se čisti

1335
0

Sa svakim obilnijim snegom u Negotinu i selima ista priča – do pojedinih vozila zadužena za čišćenje nisu ni stigla.

Ulice u Čubri

Meštani Čubre žale se da se kroz selo već dva dana jedva kreću jer je sneg napadao, a vozila zadužena za čišćenje ove deonice nikako da stignu.

Slično je i sa prilazima selu, u delu kod Bratujevca, krivina na mestu zvanom Funija je klizava, a neočišćen je i put koji vodi kroz selo do Karbulova, na izlasku za državni put Negotin – Zaječar.

Slična je situacija i u Jabukovcu do kojeg takođe nisu stigla vozila koja čiste puteve od snega i leda.

Jutros do ovog sela nije stigao ni autobus sa prosvetnim radnicima, ali je nastava održana zahvaljujući nastavnicima koji žive u Jabukovcu i Štubiku. U Jabukovcu se žale da nisu očišćeni ni lokalni, ni državni kolovozi.

Kovilovo; Foto: Dejan Velić

Teško je doći i do timočkih sela. Od Veljkova, preko Rogljeva, Rajca, crnomasničkog mosta do Braćevca, putevi su, kažu meštani, pod pravom „opsadom“ snega, i nisu očišćeni, iako spadaju u red državnih puteva.

Kamion koji čisti ovaj regionalni put prošao je tek posle podneva, ali, ističu meštani Kovilova, put ka ovom selu i kroz selo nije očišćen.

Da li je “sneg pod kontrolom” i u ostalim selima videće se narednih sati, ali prognoze vremena kažu da ćemo sa snegom tek “družiti” narednih dana.

Evidentno je da se do većine sela stiže, ali otežano i uz maksimalan oprez, a do pojedinih sa lancima i zimskom opremom.

Negotin, Sneg i lapavica stvaraju bare

Ekipe Štrabaga D.O.O, ogranka Preduzeće za puteve Zaječar državne puteve prvog, drugog i trećeg prioriteta, čiste po prioritetima.

I u Javnom komunalnom preduzeću „Badnjevo“ koje je poslove zimskog održavanja opštinskih i lokalnih puteva poverilo ekipama DOO „Balaš“ Kupuzište i DOO „Plastomet“ Knjaževac ističu da se putevi, takođe, čiste po prioritetima.

Prvi prioritet su, svakako, one deonice na kojima funkcioniše autobuski prevoz, kao i prilazi mesnim zajednicama i zaseocima koji svakodnevno funkcionišu. Pojedina sela, ističu u JKP „Badnjevo“, koja imaju svoju mehanizaciju, poput Rečke, Dušanovca, Dupljana i drugih za potrebe čišćenja snega dobijaju gorivo, pa se sami brinu o putevima u svojim selima.