Naslovna Kultura „Smrtonosne i opasne knjige“ Miljana Ristića

„Smrtonosne i opasne knjige“ Miljana Ristića

281
0

Negotinac Miljan Ristić oglasio se novim izdanjem, „Smrtonosne i opasne knjige“, njegovim desetim autorskim, ovoga puta posvećenog „tamnoj strani knjige“.

Svoju jubilarnu desetu knjigu u izdanju mladenovačkog „Presinga“ Miljan Ristić posvetio je upravo knjizi i njenog, ističe, tamnoj strani. Ristić, naime piše o knjigama u ovoj svojevrsnoj studiji koja obrađuje preko 120 knjiga kroz osam poglavlja: Religijske knjige, Ideologije i doktrine, Opasne i štetne knjige, Zabranjivane i cenzurisane knjige, Cenzura u Srbiji, Knjige kobne po svoje tvorce, Spaljivanje knjiga i Fikcione knjige smrti.

„Tu su knjige koje su imale loš i štetan uticaj kako na pojedinca tako i na mase, knjige koje su izazivale ratove i rušile kraljeve, knjige koje su bile uzrok velikog stradanja i smrti, knjige koje su spaljivane i zabranjivane, knjige koje su bile revolucionarne i koje su donele smrt ili patnju svojim tvorcima, knjige oko kojih se gradila zla kob, misterija ili mit i legenda i za koje se smatralo da su proklete, knjige sa čijih se stranica još uvek sliva krv nevinih i nastradalih ili pak oseća patnja i bol onih koji su bili žrtve pisane reči“, kaže Miljan Ristić.

Reč je o knjigama, koje su „kroz ljudsku istoriju svojim uticajem i postojanjem stekle status smrtonosnih i opasnih knjiga, veli autor poznat i po radio podkastu i portalu eXperiment u kome je sve moguće. Ovom studijom, obuhvaćene su i knjige stare nekoliko hiljada godina, ali i savremeni naslovi.

„U fazi pisanja ove knjige, sfera istraživanja nije bila fokusirana samo na književnost, istoriju i naučnu literaturu, već i na stvaralaštvo iz oblasti popularne kulture što je u konkretnom slučaju podrazumevalo veliki broj odgledanih filmova, serija, anima, pročitanih stripova i mangi a koji su se u izvesnom smislu bavili knjigama koje su bile predmet istraživanja. Svakako da je internet kao mediji savremenog doba bio osnovno sredstvo u postupku istraživanja i prikupljanja neophodne građe za ovu knjigu, ali i klasično istraživanje međ’ gomilom knjiga što je podrazumevalo sate i sate čitanja nije bilo zapostavljeno. Na taj način ova knjiga predstavlja spoj modernog i tradicionalnog načina koncepiranja jedne književne građe, pa u tom smislu može biti spoj prošlosti i sadašnjosti sa nadom da budućnost knjige neće biti tako strašna i surova u meri u kojoj su pojedine knjige o kojima je pisano u ovoj knjizi bile kobne i sudbonosne za mnoge pojedince, grupacije i narode. Tema kojom se knjiga bavi prilično kompleksna i široka i da sigurno može mnogo više da se kaže o temama koje knjiga sadrži, ali ipak smatram da je ono što je sakupljeno i uobličeno u knjigu i više nego dovoljno za početak, da poenta nije bila fokusirana na opširnosti već na sažetosti i da se u knjizi nalazi mnogo toga zanimljivog, intrigantnog i mističnog ali i šokantnog i zaprepašćujućeg“, dodaje Ristić.