Naslovna Kultura Smedovačko zvono ponovo zvoni na starom zvoniku

Smedovačko zvono ponovo zvoni na starom zvoniku

844
0

Sredstvima Evropske unije restaurirani zvono i stari zvonik, simboli Smedovca. Zvono je vraćeno u selo u obnovljeni zvonik.

Foto: EU za tebe

Nakon završene restauracije, seosko zvono iz 1872. godine vraćeno je na svoje mesto u obnovljeni Smedovački zvonik, zahvaljujući sredstvima Evropske unije, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Posle više od dve decenije, zvono, koje je bilo dar kneza Milana Obrenovića meštanima, ponovo će moći da obaveštava stanovnike o važnim događajima u Smedovcu.

Tokom trajanja radova na zvoniku, zvono je bilo izloženo u Narodnom muzeju u Beogradu, gde su svi zainteresovani građani mogli da vide deo istorije stare više od 150 godina. Međutim, došlo je vreme da se zvono vrati u svoj dom, Smedovac, jedno od poznatih vinskih sela Negotinske krajine, koje čuva tradiciju vinarstva, vinogradarstva i autentične srpske narodne arhitekture.

Foto: EU za tebe

Episkop timočki Ilarion blagoslovio je zvono uz sasluženje sveštenika  arhijerejskog namesništva negotinskog i Eparhije timočke.

„Zvono nas podseća i na samo bogosluženje, na praznike, na razne važne događaje, nažalost podseća i na upokojenje nekih meštana nama bliskih i dragih ljudi, pa se tako u selima zvona oglašavaju. Svakako, na zvono se priziva blagoslov Gospodnji. Zaista zvuk zvona ima silu i blagodat da čuva od vremenskih nepogoda čitav kraj i okolinu i zato je ovo zvono, gde je kraj vinogradarski, gde ljudi veoma zavise od vremenskih uslova, važno, da bude tu prisutno, da ga meštani koriste i da bude i jedna istorijska uspomena i svedočanstvo“, rekao je vladika Ilarion.

Ceremoniji vraćanja smedovačkog zvona prisustvovali su i predstavnici opštine Negotin, Zavoda za zaštitu spomenika Republike Srbije, predstavnici GIZ–a, kao i meštani Smedovca i mnogobrojni gosti.

Foto: Opština Negotin/Vule Marković

Izvođenjem restauracije, na malom ali bitnom objektu za očuvanje kulturnog nasleđa istočne Srbije, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja zajedno sa partnerima sprovodi ovaj projekat Evropske unije, pokazuje brigu i razumevanje za očuvanje spomenika kulture.

„Drago mi je da smo ovde da završimo ono što smo počeli u septembru. Zvono danas ulazi po drugi put u selo, prvi put 1872. i danas, 2023. godine. Staro smedovačko zvono, koje je knez Milan poklonio selu u 19.veku, obnovljeno je u Beogradu. Zvonik je takođe saniran i spreman da ponovo ponosno nosi svoje zvono. Nadam se da će zvono još dugo, dugo služiti stanovnike Smedovca i da će najavljivati lepe vesti i radosne događaje“, rekao je Aleksander Bec, vođa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam.

Projekat EU za kulturno nasleđe i turizam finansira Evropska unija i sufinansira nemačka vlada. Do sada, projekat je uspešno sproveo obnovu tvrđave Fetislam u Kladovu i trenutno sprovodi arheološka iskopavanja kod Golubačke tvrđave, radove na obnovi kuća i vinskih podruma u Negotinskoj krajini, kao i uvođenje komunalne infrastrukture u Rajačkim pivnicama. U toku je i izgradnja Centra za posetioce kod Feliks Romulijane, a u pripremi je obnova Kraljeve vinarije u Topoli.