Naslovna Društvo Smeće na negotinskim ulicama: Nekultura ili manjak kontejnera?

Smeće na negotinskim ulicama: Nekultura ili manjak kontejnera?

899
0

Prepuni kontejneri, smeće pored kontejnera, na ulicama, na gradskom šetalištu – svakodnevna su slika Negotina.

Smeće na negotinskim ulicama je postalo svakodnevna pojava. Đubre rasuto po ulicama, pa čak i u centru grada, kontejneri iz kojih se smeće naprosto preliva, nažalost, nisu retki.

Nisu pošteđene ni centralne gradske ulice, iako se, navode nadležni, baš u njima kante prazne redovno. Dovoljna je, međutim, i kratka šetnja da se svako uveri koliko je smeća na gradskom šetalištu, naročito u večernjim satima.

Dešava se, dodaju stanari, da životinje pa i vetar raznesu smeće, ali se dešava i da to bude delo čoveka.

Nažalost, ni slike nameštaja bačenog kraj kontejnera, sanitarija, šuta i drugih materijala, pa čak i grana drveća koje su orezane pa tu ostavljene, ošišane trave već odavno osušene, nisu retke.

I dok u zemljama u okruženju smeće sortiraju najpre u domaćinstvu, pa u posebnim kontejnerima, sudeći po količini otpada pored samih kanti, nekima je očigledno teško da ga čak i kad ima mesta u njima, đubre odlože na predviđeno mesto.

Nadležni kažu da se kontejneri redovno prazne i da radnici svakodnevno izlaze na teren, ali da sve češće ima slučajeva da nemarni pojedinci prljaju čak i zelene površine.

Građani više negotinskih naselja, ipak, svakodnevno se žale da je grad sve prljaviji. Postoje, kažu, slučajevi kada u pojedinim naseljima nisu službe ažurne, ali ima i onih kada nisu ažurni ni pojedinci koji se, slažu se i građani i komunalci, nemarno odnose prema sredini u kojom žive.

Nagomilano smeće, međutim, nije odraz manjka kontejnera. U JKP “Badnjevo” ističu da imaju dovoljno i kanti i kontejnera, da mnoge dotrajale menjaju, kao što menjaju i kante u centru grada koji su sve češće meta nepoznatih vandala.

Smeće se, vele, po rasporedu po ulicama prazni od ponedeljka do petka za tipizirane posude od 120 litara, kao i za one od 1000 i 1100 litara, s tim što se ove veće prazne i nedeljom.

Komunalci kamionima smećarima obilaze grad i prazne kontejnera i pravnih lica i građana po domaćinstvima, i po rasporedu, a često i po pozivu. Na gradsku se deponiju godišnje dopremi i preko 10.000 tona smeća.

Al’ sve to očigledno nije dovoljno. I dok neki misle da bi eventualna edukacija stanovništva i češći apeli da se ne prlja životna sredina urodila plodom, mnogi su mišljenja da je bacanje smeća u kantu ipak stvar opšte kulture i vaspitanja. A smeća je na ulicama sve više. I to je slika svih nas.