Naslovna Društvo Smanjen broj pregleda na ortopediji i u Hitnoj službi

Smanjen broj pregleda na ortopediji i u Hitnoj službi

361
0

Sneg je poslednjih dana smanjio broj pacijenata koji se javljaju lekarima sa određenim tegobama.

Iako se očekivalo da će broj komplikovanih uganuća i preloma poslednjih dana zbog velikih snežnih padavina i poledice tokom jutra biti povećan, to, međutim, nije slučaj. Čak je, ističu ortopedi, broj pregleda i manji od uobičajenog.

„Zbog velikog snega i neprohodnosti puteva je smanjen broj ljudi koji uopšte i izlaze na ulice. Idu samo oni kojima je to neophodno i koji se osećaju sposobni da idu po takvog dubokom snegu i ledu, i koji moraju da idu, naravno. Nemamo povećan broj pregleda, čak je to i ispod proseka koji imamo. Problem nastane posle kad se to otopi, pa preko noći zaledi“, kaže dr Tihomir Milovanović, specijalista ortopedije.

Ortopedi su samo tokom jučerašnjeg dana obavili 27 pregleda od kojih su 12 prvih, što znači da su svi ostali došli na kontrolu. Već danas ih je bilo samo 12, od kojih se sedam evidentiraju kao prvi pregledi. Broj preloma je, ističe dr Milovanović, standardno isti, juče dva, danas jedan.

U Hitnoj službi negotinskog Zdravstvenog centra, u kojoj je takođe smanjen broj onih koji dolaze po lekarsku pomoć, poslednjih dana beleže nešto veći broj onih sa povredama ručnog i skočnog zgloba, nastalih padom na ledu i snegu. Reč je, uglavnom, o lakšim telesnim povredama, koje se završavaju na nivou hitne službe.

“Nastojimo, međutim, da pacijente koji dolaze iz udaljenih sela, gde je otežan prilaz, koji dođu sa internističkim, neurološkim tegobama, da ih smeštamo na odeljenja. Taj broj pacijenata je povećan“ kaže dr Aleksandra Paunović, načelnica Službe hitne medicinske pomoći.