Naslovna Hronika Slučaj Danijele Kosić: Porodica traži istinu; Formirana komisija za stručni nadzor

Slučaj Danijele Kosić: Porodica traži istinu; Formirana komisija za stručni nadzor

4217
0

Porodica tragično preminule Danijele Kosić zatražila je od nadležnih da se utvrdi istina o smrti ove vaspitačice koja je u negotinsku bolnicu došla 6. oktobra na zakazani prijem zbog porođaja sa trećim detetom, a dan nakon rođenja bebe, preminula u Nišu na intenzivnoj nezi Klinike za akušerstvo i ginekologiju.

Saša Kosić, suprug Danijele Kosić, traži da se najhitnije utvrdi istina o okolnostima koje su dovele do smrti njegove supruge i majke njihovo dvoje dece od 9 i od 21 godine.

“Ne upirem prstom ni u koga, samo hoću da znam zašto je preminula, zašto nam je ćerka sada u kritičnom stanju i na aparatima, a ako postoji odgovornost zahtevam i da se krivac najstrožije kazni. Nezamislivo mi je da zdrava žena koja je na nogama otišla na porođaj tako ode. Zahtevam da se utvrdi šta se dogodilo”, kaže Saša Kosić.

On ističe da mu je supruga bila zdrava, da je trudnoća bila uredna i bez problema, te da je u utorak, 6. oktobra otišla na prijem u bolnicu kako bi se porodila. Termin porođaja joj je bio 8. oktobar.

“U ponedeljak je išla da kupi neke stvari za bebu, pa meni poklon za rođendan i namirnice za tortu, a u utorak sam je odvezao u 8 ujutru u bolnicu. Čuli smo se popodne oko pola četiri i rekla mi da joj donesem nešto da pojede jer su je preskočili za ručak. Odneo sam joj pljeskavicu. Izašla je ispred ulaznih vrata ginekologije sa stalkom i nekom infuzijom. Sve je delovalo normalno, dobro je izgledala, nije se žalila ni na šta. Oko pola sedam su me zvali iz bolnice da mi kažu da beba nije u redu i da dođem da je vidim i potpišem za transport”.

Danijela je, ističu u Zdravstvenom centru Negotin, u bolnicu primljena sa sumnjom na “visoko prsnuće vodenjaka u 40. nedelji željene trudnoće zbog porođaja”. Međutim, tokom popodneva je imala “krizu svesti, sličnu epileptičnoj krizi” zbog čega je pozvan neurolog, a ona upućena na carski rez. Prilikom operacije konstantovan je “krvav sadržaj u trbušnoj duplji i dve rupture na materici” zbog kojeg joj je izvršena histerektomija.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Niš, prema rečima nadležnih, primljena je deset minuta iza ponoći 7. oktobra sa nemerljivom tenzijom, slabo pipljivim pulsom, bez svesti, intubirana, širokih zenica koje ne reaguju na svetlost, kako se navodi i u preliminarnoj otpusnoj listi koja je predata porodici. Ponovo je operisana u 3 časa sa ciljem zaustavljanja krvarenja, a operacija je trajala do oko 10 sati. Iz sale je prebačena u jedinicu intenzivne nege gde je preminula oko 17 časova.

 “Ona je u Negotinu primila šest boca krvi i plazme, a u Nišu još 10. Poslednji put sam je video na intenzivnoj nezi na aparatima oko 13 časova. Preminula je popodne. Urađena je, kako su nam rekli, sudska obdukcija i čekamo da nakon što rezultati stignu klinici čujemo šta je obdukcija pokazala. Ćerka, koju smo nazvali Evangelina, po Danijelinoj želji je na aparatima u Tiršovoj u Beogradu, ne može samostalno da diše, ima srčanu radnju i nema motoriku”, dodaje Kosić.

U Zdravstvenom centru u Negotinu formirana je komisija za unutrašnji stručni nadzor koja će ispitati sve okolnosti, a o ovom slučaju obavešteni su i Ministarstvo i nadležna republička inspekcija zdravlja koje će uputiti komisiju za spoljašnji stručni nadzor.