Naslovna Društvo Slavarima i vinogradarima čestitamo praznik posvećen Svetom Trifunu

Slavarima i vinogradarima čestitamo praznik posvećen Svetom Trifunu

164
0

Zaštitnika poljskih useva,  Svetog  Trifuna, u istočnoj Srbiji proslavljaju najčešće vinogradari, pa praznik u narodu nazivaju Orezač i Zarizoj.

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas praznik posvećen svetom Trifunu koji je  živeo u trećem veku,  u pobožnoj porodici u Frigiji i bavio se ekonomijom i čuvanjem gusaka.

Njegova odanost Bogu bila je nagrađena čudotvornim darom da molitvama leči razne bolesti. Legenda kaže da je, između ostalih, iscelio i Gordu, kćer rimskog cara Gordijana.

Srpska pravoslavna crkva je, verujući u čudnu molitvenu moć Trifuna, ustanovila molitveni čin koji se danas vrši na njivama, u baštama, vinogradima, zejtinom iz kandila svetog Trifuna i bogojavljanskom vodicom.

Vinogradari svetog Trifuna slave kao svog zaštitnika. Danas su u svom vinogradu, orezuju po koju lozu, i zalivaju vinom čokote. Tim činom simbolično vraćaju snagu biljkama nakon zimskih hladnih dana.

Narodno verovanje govori da ako na današnji dan pada sneg ili kiša, godina će biti rodna, ako je, pak, danas vedar dan, čeka nas sušna godina.

Pored vinogradara, svetog Trifuna slave i gostioničari.

Slavarima čestitamo današnji praznik, a vinogradarima želimo rodnu i dobru godinu!