Naslovna Kultura Događaji Slava Sveti Trifun deo nacionalnog blaga kulturnog nasleđa Srbije

Slava Sveti Trifun deo nacionalnog blaga kulturnog nasleđa Srbije

238
0

Radionica u okviru projekta „Istraživanje i očuvanje vinogradarske slave Sveti Trifun“, čiji je rukovodilac Emila Petrović, viši kustos Muzeja Krajine, okupila je ovog vikenda u Muzeju Hajduk Veljka stručnjake iz različitih disciplina sa ciljem prikupljanja građe o svim segmentima običaja obeležavanja vinogradarske slave.

Foto: Muzej Krajine

Svi podaci vezani za ritualne radnje, znanja i verovanja u vezi uzgoja vinove loze, obeležavanje slave kroz manifestacije, programe podrške, delovanje turističkih organizacija u narednom periodu predstavljaće građu za pripremu nominacijskog dosijea za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Zaposleni u Muzeju Krajine u Negotinu prepoznali su neophodnost očuvanja vinogradarskih tradicija jer ova grana poljoprivrede još uvek veže prošlost i sadašnjost na ovim prostorima.

Foto: Muzej Krajine

Terenska istraživanja ova institucija kulture u našem gradu realizovaće u saradnji sa regionalnim koordinatorima za nematerijalno kulturno nasleđe i stručnjacima iz institucija kulture.

Projekat „Istraživanje i očuvanje vinogradarske slave Sveti Trifun“ je sa 600.000 dinara finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.