Naslovna Kultura Skulpture Nedima Hadžiahmetovića u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”

Skulpture Nedima Hadžiahmetovića u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”

709
0

Negotinac Nedim Hadžiahmetović Mafa (1970) jedan je od učesnika izložbe „Vajari/ke Srbije 2021“ koja se održava od 10. do 26. juna u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu.

Reč je o revijalnoj godišnjoj izložbi koju već deceniju organizuje vajarska sekcija Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) sa ciljem da na jednom mestu prikaže noviju produkciju domaćih umetnika, koji stvaraju u mediju skulpture u širem smislu.

Hadžiahmetović, koji je član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) učestvuje po pozivu selekcione komisije, uz još 37-oro umetnika, i na ovoj izložbi ima dva svoja rada.

“Zahvaljujem selekcionoj komisiji na pozivu, ali i dugogodišnjem prijatelju i iskrenom ljubitelju umetnosti dr Tihomiru Milovanoviću, koji je u moje ime, lično odneo skulpture za izložbu i bez čije bi pomoći u ovom trenutku, moje učešće na izložbi zaista bilo dovedeno u pitanje”, kaže za NG Portal, umetnik Nedim Hadžiahmetović, o kojem se poslednjih godina govori uz neizbežan epitet – svetska priča.

S razlogom, jer od 1997. kada je diplomirao na vajarskom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u klasi profesora Dragoljuba Dimitrijevića u Beogradu, svoj umetnički rad najčešće prezentovao na javnim svetskim konkursima.

Jedna od Nedimovih skulptura u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“; Foto: Beata Rostas Dla

Učestvovao je na gotovo stotinu žiriranih internacionalnih simpozijuma javne monumentalne skulpture koje su izvedene i postavljene u urbanim prostorima, muzejima i parkovima gradova širom sveta: Nemačka, Rusija, Španija, Rumunija, Mađarska, Danska, Кina, Turska, Srbija, Gabon, Italija, Bugarska, Egipat, Iran, Češka, Portugal, Južna Кoreja, Indija…

Iako mu je pandemija korona virusa poremetila mnoge planove, Nedima Hadžiahmetovića obradovalo je više dobrih vesti iz Kine.

Prvo, da je postao, po pozivu, član Saveta Instituta za novu urbanu umetnost NSPAI (New space public art institute) u Šendženu (Shenzhen) u Kini, a potom i član Komiteta internacionalnog simpozijuma skulpture u Pekingu.

Iz Kine mu je stigao i sertifikat o profesionalnoj praksi od ISSA (Internacional sculpture symposium aliance). Ovim sertifikatom Nedim Hadžiahmetović je nagrađen za izvođenje čak 57 svojih javnih skulptura u 22 zemlje i na pet kontinenta.

U ovoj godini je, od deset pozvanih autora, sa još dvoje umetnika prošao selekciju za Ukrajinu, a očekuje ga i izrada skulpture u Turskoj, po pozivu.

Pre četiri dana prošao je i selekciju za skulpturu u kamenu na Simpozijumu koji se organizuje u Italiji u banji Casale Monferrato, nedaleko od Đenove.

U Srbiji je u januaru izlagao u Negotinu, a u februaru u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru.

Posle izložbe koja je u negotinskom Domu kulture „Stevan Mokranjac“ početkom godine otvorena kao online, Nedim Hadžiahmetović će uživo, pred publikom u svom gradu, biti 5. jula od 20 sati u Todorčetovom konaku.

Muzej Krajine potpisuje organizaciju njegove nove izložbe slika i skulptura „Dnevnik snova imperatora Galerija“.

Posle toga odlazi za Sloveniju gde će u okviru festivala „Re-Panonia“ u Križevcima imati samostalnu izložbu skulptura pod nazivom „Basna o sukobu“.

Hadžiametović je, inače, u Sloveniji i direktor umetničke grupe „BKFK“ (Bober Kunst Bildhauer Fabrik) koja organizuje istoimeni Internacionalni simpozijum skulpture.

Umetničku trojku „BKFK“ koja se bavi autorskim projektima, ali i realizacijom skulptura po narudžbini, pored Nedima Hadžiahmetovića Mafe čine slovenački vajari Robert Jurak i Izidor Zadravec.