Naslovna Društvo Školski muzej u Kobišnici čuva predmete iz prošlosti tri sela

Školski muzej u Kobišnici čuva predmete iz prošlosti tri sela

845
0

Osnovna škola „Stevan Mokranjac” u Kobišnici u svom školskom muzeju čuva predmete koji su se koristili u svakodnevnom životu pre više od jednog veka.

Sa ponosom zaposleni u Osnovnoj školi „Stevan Mokranjac“ predstavljaju svoj muzej starina koji u svojoj zbirci sadrži predmete koji su se nekada koristili u svakodnevnom životu.

Dočekala nas je u školskom muzeju postavljena sofra na kojoj je autentično suđe i kuhinjski pribor.

Posetiocima ovog zanimljivog školskog kutka dostupni su različiti predmeti koji pokazuju kako se selo razvijalo kroz istoriju, čime su se ljudi bavili i kako su živeli.

„Ideja je rođena početkom devedesetih godina. Celu priču je pokrenuo Mile Golubović tadašnji nastavnik istorije i geografije a opremanje i promociju našeg muzeja nastavio je njegov naslednik, nastavnik istorije Miša Jovanović. Muzej se punio predmetima godinama, nije nastao odjednom već on živi sa svakom novom generacijom đaka“, sa ponosom priča Anđelka Balanesković, direktorka Osnovne škole „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici.

Muzejska soba je opremljena autentičnom nošnjom ovog krajinskog sela, kao i nameštajem koji se nekada koristio u domaćinstvima i na čijim se policama i sada nalaze predmeti iz nekog prošlog vremena.

Zbirka sačuvanih predmeta koji su donosili učenici i njihovi roditelji proteklih tridesetak godina sadrži, između ostalog, novac koji je bio u upotrebi a pažnju nam je privukao i radio aparat koji je u selu nekada bio prava retkost.

„Veliki je odziv i dece i roditelja bio. Niko ne želi da čuva ove predmete u svojim kućama već su nam to žitelji Kobišnice, Bukovča i Srbova poklanjali da mi čuvamo od zaborava. Njihovo je zadovoljstvo bilo što učestvuju u poduhvatu da školski muzej ima predmete koji nisu samo to, već su istorijski eksponati posebne vrednost. Čas istorije je najlepši u ovakvom prostoru gde se najbolje uče lekcije o svom zavičaju“, kaže Anđelka Balanesković.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina 2”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.