Naslovna Društvo Školski izbori: Srednjoškolci iz Timočke krajine pripremaju izborne kampanje

Školski izbori: Srednjoškolci iz Timočke krajine pripremaju izborne kampanje

220
0

Na nedavno održavnom vikend-seminaru u hotelu „Đerdap“ u Kladovu, učenici srednjih škola iz Timočke krajine i šireg regiona, imali su priliku da se kroz radionice i druženje sa vršnjacima pripreme za kampanje u okviru „Školskih izbora“, koje ih očekuju u narednom periodu.

Foto: Zaječarska inicijativa

Učenici su  u prisustvu profesionalnih trenera razgovarali o demokratiji, izborima i srodnim temama, kao i o poverenju u demokratske institucije i procese. Ova znanja i informacije će im biti od pomoći, naročito kada kao kandidati budu započeli kampanje za predsednike/ce u okviru svojih škola.

Kroz program „Školski izbori“, Zaječarska inicijativa pruža kompletnu tehničku, mentorsku i finansijsku podršku đačkim parlamentima iz Timočke krajine, kao i iz Paraćina, Ćuprije, Aleksinca i Svrljiga da isplaniraju, pripreme i sprovedu školske izbore.

Kroz veoma zabavan proces, učenici i učenice srednjih škola imaju priliku da sakupljaju potpise za svoju kandidaturu, okupe svoje izborne timove, učestvuju na edukaciji o izborima i sprovedu prave kampanje u svojim školama.

Foto: Zaječarska inicijativa

Zaječarska inicijativa je sa velikim uspehom organizovala školske izbore u nekoliko gradova, što ju je podstaklo da ovaj program unapredi i proširi. Slični programi se realizuju širom sveta. Mnoge zemlje danas koriste sličnu metodologiju kako bi povećale izlaznost mladih koji po prvi put glasaju na pravim izborima.

O prošlogodišnjim izborima u školama širom regiona snimljen je i dokumentarni film, koji možete videti OVDE.

ZImanov program malih donacija realizuje Zaječarska inicijativa u saradnji sa Fondacijom Iskorak, uz podršku National Endowment for Democracy.