Naslovna Društvo Školski dnevnici od 1. septembra odlaze u istoriju

Školski dnevnici od 1. septembra odlaze u istoriju

520
0

Početak nove školske 2018-2019. godine biće u znaku jedinstvenog sistema, e-dnevnika, u svih 1.800 osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Program po kome će raditi svi prosvetni radnici podržalo je Ministarstvo prosvete.

Nastavnici u OŠ „Vuk Karadžić“ u Negotinu, e-dnevnik, koji je podrazumavao unos ocena i izostanaka učenika i obradu statističkih podataka koriste više od deset godina.

Pred njima, ali i ostalim prosvetarima u srpskim osnovnim i srednjim školama, nov zadatak i nova obuka koju moraju da savladaju do 1. septembra, vođenje e-dnevnika.

U toku je pilot projekat i obuka koordinatora u školama koji  će imati zadatak da formiraju bazu podataka i edukuju kolege za korišćenje samog dnevnika.

Šta podrazumeva e-dnevnik?

„E-dnevnik je zvaničan projekat Ministarstva prosvete koji će zameniti klasičan „plavi“ dnevnik, odnosno papirnu verziju vođenja školske dokumentacije svakog razrednog starešine i nastavnika, od unosa ocena, izostanaka, evidentiranja posete roditelja, upisa časova, kao i praćenje učenika ili pedagošku svesku. Nastavnici neće imati uvid u ocene svojih kolega, što predstavlja veliku novinu u samom ocenjivanju“, kaže za NG Portal, Igor Stojković, nastavnik fizičkog vaspitanja, jedan od koordinatora OŠ „Vuk Karadžić“ u Negotinu.

Pristup će e-dnevniku, sem nastavnika, psihologa, pedagoga i direktora, pod posebnim lozinkama, imati roditelji i učenici.

Uvođenje novog načina korišćenja administracije u školama podrazumeva i tehnološki razvoj.

„Tako je. Škole moraju imati internet, a svaki nastavnik tablet ili kompjuter u učionici, sa koga će moći da upravlja e-dnevnikom, upisuje čas, ocenjuje u toku časa. U našoj školi, nastavnicima su već podeljena uputstva o korišćenju novog načina vođenja dnevnika i obuka je počela, tako da ćemo spremno dočekati početak nove školske godine“, ističe Žika Savuljesković, nastavnik tehnike i informatike, takođe jedan od koordinatora u OŠ „Vuk Karadžić“.

Vođenje e-dnevnika funkcioniše u pojedinim beogradskim školama, gde je klasičan dnevnik već otišao u istoriju. Nadzor nad vođenjem e-dnevnika je dat ministarstvu prosvete.

Sledeći korak u reformi obrazovnog sistema je uvođenje e-udžbenika koji bi olakšali pretežak đački ranac,  a nastavu učinili funkcionalnom i interesantnijom.