Naslovna Društvo Škole u opštini Negotin proslavile školsku slavu Svetog Savu

Škole u opštini Negotin proslavile školsku slavu Svetog Savu [Foto]

1205
0

Danas se u znak sećanja na Savu Nemanjića, Svetog Savu proslavlja praznik Sveti Sava koji je ujedno i školska slava.

Sava Nemanjić, Sveti Sava, utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, države i školstva, začetnik srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnik prosvetnih ustanova umro je u Trnovu 25. januara 1236.  na povratku iz hodočašća u Jerusalim, a vest o njegovoj smrti u Srbiju je stigao 27. januara.

U svim pravoslavnim hramovima danas je povodom Savindana služena sveta liturgija, a školsku slavu obeležile su i sve vaspitno obrazovne ustanove u opštini Negotin.

Savindan u Predškolskoj ustanovi „Pčelica“

U Predškolskoj ustanovi “Pčelica” protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski i jerej Marko Jokanović prerezali su slavski kolač u prisustvu dece, korisnika usluga vrtića i zaposlenih.  Domaćin slave bila je vaspitačica Danijela Marković iz pripremne grupe, a kolačar će naredne godine biti Zlata Stanisavljević, vaspitačica u starijoj grupi.

„Vi ste najvažniji u prosvećivanju ove deca koja uče o svom narodu i vi imate odgovoran zadatak u njihovom vaspitanju i obrazovanju”, poručio je protonamesnik Marjan Kerčulj.

Osnovna škola “12. septembar” uz prigodan program učenika ove vaspitno obrazovne ustanove obeležila je školsku slavu Svetog Savu.

OŠ „12. septembar“, Kolačari Miloš Mišić i Milica Marinović

Kolačar Miloš Mišić predao je slavu Milici Marinković a obredu rezanja slavskog kolača koji je obavio jerej Marko Jokanović i svečanoj priredbi prisustvovali su i roditelji đaka.

“Naša je misija da istrajemo na putu kojim nas je poveo Sveti Sava i vrednostima koje nam je dao naučio i generacije koje dolaze”, rekao je jerej Marko Jokanović.

Naša najstarija Osnovna škola „Vuk Karadžić“ ugostila je decu i nastavnike i uz prigodan umetnički program obeležila Savindan.

Obraćajući se zaposlenima i deci, protonamesnik negotinski Marjan Krečulj istakao je da su nastavnici najvažniji u prosvećivanju dece koja uče o svom narodu i da je pred njima veliki i odgovoran zadatak.

OŠ „Vuk Karadžić“, Kolačari: Vladimir Lazić ispred Akjtiva veština i Miodrag Ristić ispred Aktiva učlitelja

Savindan je učenicima i kolegama čestitao Igor Stojković, direktor škole „Vuk Karadžić“ sa željom da se praznik slavi i da mu se radujemo. Domaćin slave je Aktiv veština, a dogodine će kolačari biti učitelji.

OŠ „Branko Radičević“: Kolačari Lalica Konstandinović i Marko Kostić

Svetitelju Savi zahvalnost su iskazali i učenici Osnovne škole “Branko Radičević” bogatim programom u kojem je nastupio hor ove škole pod upravom Eme Milošević Anđelić, recitatori, fokloristi…

Domaćin slave bila je nastavnik nemačkog jezika Lalica Konstandinović, a naredne godine kolačar će biti Marko Kostić, vršilac dužnosti direktora OŠ “Branko Radičević”, koji je učenicima, zaposlenima i roditeljima čestitao školsku slavu.

U Osnovnoj školi “Vera Radosavljević” proslavu Savindana obeležio je nastup učenika ove škole koji su podsetili na žitije prvog srpskog arhiepiskopa i njegovo delo.

OŠ „Vera Radosavljević“, Kolačari Jasmina Luković i Slađana Jonić

Obred rezanja slavskog kolača obavio je protonamesnik Marko Pajčin. Kolačar je bila Jasmina Luković, direktor škole, koja je slavu predala psihologu Slađani Jonić.

“Škola nije mesto samo razvijanja intelektualnih veština već i sticanja hrišćanskih vrednosti. Treba znati da je u osnovi reči “prosveta” upravo svetlost. Zato valja učiti decu prijateljstvu, zajedništvu, poštovanju međusobnom. Sa željom da bude što više đaka u školi čestitam vam slavu, Svetog Savu”, istakao je protonamesnik Marko Pajčin u besedi u kojoj je podsetio značaj svetitelja Save za našu državu, crkvu i prosvetu.

O Svetom Savi  koji je 1219. izdejstvovao je autokefalnost SPC, utemeljivši svojim delima „Nomokanon“ „Sinodik pravoslavlja pravne i duhovne stubove srpske državnosti, čijom su zaslugom osnovani književni i školski centri u manastirima besedili su danas i učenici Poljoprivredne škole  sa domom učenika “Rajko Bosnić”.

Poljoprivredna škola „Rajko Bosnić“, Kolačari Nadežda Đorđević i Radojka Ranković

Čin rezanja slavskog kolača obavio je protosinđel Enoh, starešina hrama Svete Trojice sa bratstvom Manastira Bukovo. Domaćin slave Nadežda Đorđević, profesor sociologije i građanskog vaspitanja slavu je prenela koleginici Radojki Ranković, profesoru srpskog jezika i književnosti koja će dogodine biti kolačar o Savindanu.

Svečano je bilo i u Negotinskoj gimnaziji gde su obred rezanja slavskog kolača obavili protonamesnik Marjan Kerčulj i jereji Marko Jokanović i Dušan Mićićelović, a proslavu Savindana svojim nastupom uveličali horisti i recitatori.

Negotinska gimnazija; Kolačari: Olivera Negoicić Zlatković i Danijela Marković

Domaćin Olivera Negoicić, profesor hemije slavu je predala koleginici  Danijeli Marković, profesoru muzike. U školskom horu priređena je i izložba učeničkih radova koju je pripremila profesor likovne kulture, Dragana Katić, a izloženi su i njeni radovi iz ciklusa “Meteori”.

„Danas se okupljamo ponovo posle jedne duge pauze gde nismo smeli da  se u ovolikom broju okupljamo i proslavljamo svetitelja Savu. Blagi Gospod ponovo daje da se ovde srećemo u ljubavi u milosti božijoj, da proslavljamo svetitelja Savu kako treba i kako dolikuje. Istinski se nadamo da smo iz svega ovoga naučili jednu lekciju a to je da su naša majka crkva i naš stožer Sveti Sava stubovi našega društva, da su deca u Srbiji naša budućnost , a da ste vi ti koji posle roditelja njima usađujete instinsko seme, vi ih stavljate na pravi put, pred ono što ih čeka u životu. Mnogo je bolje kada to što ih čeka savlađuju uz pomoć božiju i naše svetitelje”, besedio je danas u Negotinskoj Gimnaziji pronamesnik Marjan Kerčulj.

Povodom Savindana služena je Liturgija u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kobišnici

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kobišnici svetu liturgiju povodom Savindana služio je protojerej – stavrofor Trandafir Janković. Ovom svečanom činu uz meštane prisustvovali su i učenici i zaposleni Osnovne škole “Stevan Mokranjac”, koji su pripremili i prigodan program.

Proslava Savindana zaokružena je i tradicionalnim obredom rezanja slavskog kolača, u prisustvu domaćina slave, Mateje Stankovića, nastavnika srpskog jezika, ali i svetosavske paketiće koje su đacima uručili članovi Crkvenog odbora.

U sali Umetničke škole “Stevan Mokranjac“ Svetosavsku akademiju pripremili su učenici srednje muzičke škole sa Marijom Živković, nastavnicom srpskog jezika i Danilom Perkovićem, profesorom Hora.

Slavski kolač prerezao je protonamesnik Marjan Kerčulj u prisustvu đaka i zaposlenih.

Savindan u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“; Kolačari: Marija Radulović i Maja Stojanović

Domaćin slave ove godine je bila profesor Marija Radulović a kolač je za sledeću godinu preuzela profesor Maja Stojanović.

Savindan u Tehničkoj školi

U negotinskoj Tehničkoj školi čin rezanja slavskog kolača obavio je jerej Dušan Mićićelović.

Priređen je i prigodni kulturno umetnički program koga su sa đacima pripremile profesorke Sanja Ilić i Nevena Živanović, uz vizuelnu podršku Vesne Perić.

Domaćin slave bio je profesor Željko Dimitrijević, dok će kolačar naredne godine biti direktor ove ustanove Slobodan Dinulović, koji je na kraju današnje Svetosavske akademije u Tehničkoj školi uručio učenicima: Biljani Petrović, Nikoli Ćiriću, Ognjenu Orloviću, Mladenu Miloševiću i Luki Miliću stipendijea kineske kompanije “ZiĐin”.

Liturgija i rezanje slavskog kolača u Crkvi Svete Trojice u Štubiku; Foto: Živojin Mihajlović

Svečano je školska slava proslavljena i u Osnovnoj školi “Hajduk Veljko” u Štubiku, ali i u područnim odeljenjima škole u Plavni i na Turiji. Učenici matične škole prisustvovali su u Štubiku, u Crkvi Svete Trojice Liturgiji i rezanju slavskog kolača koje je obavio jerej Slaviša Vidović. Deci su podeljeni svetosavski paketići.

Proslava školske slave u reonskoj školi na Turiji u Plavni

Predškolci i đaci plavnjanske reonske škole u Turiji zajedno sa učiteljicom Gordanom Marković pripremili su prigodan recital o prvom srpskom prosvetitelju, Svetom Savi, ali i tradicionalnu zakusku.

Savindan u Visokoškolskoj jedinici vranjskog Pedagoškog fakulteta u Negotinu

U duhu tradicije rezanjem slavskog kolača obeležena je školska slava Sveti Sava i na Visokoškolskoj jedinici u Negotinu vranjskog Pedagoškog fakulteta.

Domaćini slave bili su budući prosvetni radnici, koji će o značaju i delu ovog svetitelja predavati novim generacijama, studenti druge godine osnovnih akademskih studija, koji su slavu preneli kolegama sa prve godine.

Učenici OŠ „Pavle Ilić Veljko“ u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Prahovu

Učenici i nastavnici matične Osnovne škole „Pavle Ilić Veljko“ u Prahovu i ovaj Savindan proveli su u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u ovom selu gde su prisustvovali Svetoj Liturgiji koju je služio protojerej – stavrofor Ranko Aleksić i rezanju slavskog kolača. Uz prigodne besede o Svetom Savi koje su pripremili zajedno sa svojim nastavnicima đacima su uručeni i tradicionalni svetosavski paketići.

Učenici izdvojenog odeljenja OŠ „Pavle Ilić Veljko“ u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Radujevcu

Svečano je bilo i u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Radujevcu Liturgiju je služio protojer – stavrofor Blagoje Tomić. Đaci područnog odeljenja prahovske OŠ „Pavle Ilić Veljko“ su zajedno sa nastavnicima prisustvovali rezanju slavskog kolača i dostojno se predstavili znanjem o prvom srpskom arhiepiskopu, dobivši na dar prigodne poklone.

Savindan u OŠ „Pavle Ilić Veljko“ u Dušanovcu

U duhu pravoslavlja i svetosavlja obeležena je školska slava Sveti Sava i u Osnovnoj školi „Pavle Ilić Veljko“ u Dušanovcu gde su nastavnici i učenici zajedno prerezali slavski kolač. Đaci i nastavnici pripremili su i umetnički program o Savinom životu i delima koje je ostavio da vekuju za generacije koje tek dolaze.

Svečano i u duhu pravoslavlja školska slava proslavljena i u područnom odeljenju u Dupljanu

U područnom odeljenju dušanovačke škole u Dupljanu okupili su se đaci od prvog do četvrtog razreda i uz pesme o svetitelju srpskom, Savi Nemanjiću obeležili školsku slavu. Obred rezanja slavskog kolača obavio je protojerej – stavrofor Ranko Aleksić. Kolačar je ove godine bio Srđan Dragičević, meštanin ovog krajinskog sela.