Naslovna Društvo Škole i Crkva u Negotinu obeležili Svetog Savu

Škole i Crkva u Negotinu obeležili Svetog Savu

506
0

U Predškolskoj ustanovi  “Pčelica”, osnovnim i srednjim školama, kao i u Visokoškolskoj jedinici Pedagoškog fakulteta danas obeležena školska slava – Sveti Sava.

Obeležavanje današnjeg Savindana započelo je u našim crkvama svetom liturgijom i službom sveštenika arhijerejskog namesništva negotinskog.

Crkva je, inače, 27. januar, na dan kada je Sveti Sava preminuo 1236, godine, ustanovila kao praznik kojim se obeležava njegov život i delo.

Savindan najsvečanije proslavljen u vrtiću; foto: Predškolska ustanova „Pčelica“

Uz slavski kolač i prigodan kulturno umetnički program mališani pripremnih grupa i vaspitači, ali i medicinske sestre, roditelji i brojni gosti u Predškolskoj ustanovi “Pčelica” obeležili su školsku slavu Svetog Savu.

Bogat program za Savindan pripremila je najstarija osnovna škola: Foto: OŠ „Vuk Karadžić“

Svečano je bilo i u osnovnim školama “Vuk Karadžić”, “Vera Radosavljević” i “Branko Radičević” u kojima su đaci i zaposleni na najlepši način, priredbama, ali i u duhu pravoslavlja i svetosavlja i obredom rezanja slavskog kolača obeležili dan koga je crkva ustanovila kao praznik u slavu prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.

OŠ „12. septembar“; Foto: Katica Paskulović

U čast začetnika srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnika prosvetnih ustanova učenici i zaposleni u Osnovnoj školi “12. septembar”  u Negotinu povodom obeležavanja današnje slave, čitavu nedelju koja je prethodila ovom danu posvetili su Svetom Savi, kroz likovne i kreativne radionice i izradu panoa o životu i delu ovog svetitelja.

Svetom Savi u čast uskliknuli i učenici OŠ „12. septembar“; Foto: Katica Paskulović

Danas su u prisustvu brojnih gostiju  učenici izveli kratak program sačinjen od pesama i  kompozicija posvećenih Svetom Savi i veri pravoslavnoj.

Učenici područnog odeljenja štubičke OŠ „Hajduk Veljko“ u Šarkamenu; Foto: Gordana Marković

Školska slava je svečano proslavljena i u osnovnim školama: “Jovan Jovanović Zmaj” u Jabukovcu, “Stevan Mokranjac” u Kobišnici, “Branislav Nušić” u Urovici, “Momčilo Ranković” u Rajcu, “Hajduk Veljko“ u Štubiku, “Pavle Ilić Veljko” u Prahovu i Dušanovcu, kao i u njihovim područnim odeljenjima širom opštine.

Učenici OŠ „Vera Radosavljević“ sa jerejem Markom Pajčinom; Foto: Jelena Karamančić

Ovaj praznik ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. Savindan je proslavljan do 1945. kada je ukinut, odlukom tadašnjih vlasti, a 1990. se školska slava ponovo vratila u vaspitno obrazovne ustanove.

Proslava Savindana u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“; foto dokumentacija škole

Danas je svečano bilo i u Negotinskoj gimnaziji, Tehničkoj školi, Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac”, Poljoprivrednoj školi sa domom učenika “Rajko Bosnić”, ali i u Visokoškolskoj ustanovi Negotin vranjskog Pedagoškog fakulteta.

Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi: foto: Negotinska gimnazija