Naslovna Društvo Škole danas proslavljaju Svetog Savu

Škole danas proslavljaju Svetog Savu

551
0

U čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva, škole u opštini Negotin, i u celoj Srbiji, obeležavaju školsku slavu Svetog Savu.

Obeležavanje Savindana u Predškolskoj ustanovi „Pčelica“

Najmlađi Negotinci, predškolci iz Predškolske ustanove „Pčelica“ bogatim i sadržajnim programom obeležili su danas patrona školstva, Svetog Savu, začetnika srpske književnosti i zaštitnika prosvetnih ustanova.

Svečanoj priredbi povodom Savindana predhodio je i obred rezanja slavskog kolača, koji je služio protojerej-stavrofor Ranko Jović. Ovogodišnji kolačar je bila vaspitačica Jelena Vučinić, dok će domaćin naredne slave biti njena koleginica Olgica Gagić.

Učenici Osnovne škole „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici

Školska slava je svečano proslavljena i u osnovnim školama:“Stevan Mokranjac“ u Kobišnici, „Jovan Jovanović Zmaj“ u Jabukovcu, „Momčilo Ranković“ u Rajcu, „Hajduk Veljko“ u Štubiku, „Branislav Nušić“ i Urovici, kao i školama koje nose ime Pavla Ilića Veljka u Dušanovcu i Prahovu, ali i u njihovim područnim odeljenjima širom opštine Negotin.

Etno grupa „Klasje“ OŠ „Vuk Karadžić“ pod upravom Dušice Đurđić sa učiteljem Miodragom Ristićem

Prigodnim programima obeležili su ga i učenici negotinskih osnovnih škola “12.septembar”, “Vuk Karadžić”, “Vera Radosavljević” i “Branko Radičević”.

Kolačar je u najmlađoj negotinskoj osnovnoj školi bila nastavnica engleskog jezika Milijana Đurić, a sledeće godine svetkovaće je Dragica Raković, profesor razredne nastave.

U programu povodom Savindana učestvovali su recitatori, članovi ritmičke sekcije, učenici veronauke Marije Dumitrašković, kao i članovi hora osnovne škole “Branko Radičević”, pod upravom Eme Milošević Anđelić sa solistima.

Protojerej Milan Radović na proslavi Savindana u osnovnoj školi „Branko Radičević“

Proslava školske slave upriličena je i u “Negotinskoj gimnaziji”, Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac”, Tehničkoj i Poljoprivrednoj školi “Rajko Bosnić” ali i u Visokoškolskoj ustanovi Negotin vranjskog Pedagoškog fakulteta.

Ovaj praznik ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca, pa proslavljan do 1945. kada je, odlukom tadašnjih vlasti, ukinut, da bi se tek 1990. školska slava ponovo vratila u škole.