Naslovna Društvo Sjajan uspeh negotinskih vina Vinarija “Matalj” i “Raj” na ocenjivanju balkanskih vina...

Sjajan uspeh negotinskih vina Vinarija “Matalj” i “Raj” na ocenjivanju balkanskih vina BIWC 2020

1055
0

Srpska vina su na najznačajnijem ocenjivanju balkanskih vina osvojili značajna priznanja. Među njima i vina Vinarija “Matalj” i “Raj”.

Na devetom Međunarodnom balkanskom ocenjivanju vina BIWC 2020. negotinska Vinarija “Matalj” osvojila je dva zlata, tri srebra i jednu bronzu, dok se Vinarija “Raj” okitila zlatom i bronzom.

Ovo takmičenje, po prvi put održano u Beogradu, ocenjivao je sudijski žiri od 15 članova sa sudijama iz Velike Britanije, Francuske, Meksika, Češke, Rumunije, Crne Gore, Bugarske, Severne Makedonije, Albanije i Srbije.

Vinariji “Matalj” zlato je pripalo za Kremen iz 2017. kao i za lanjski Sovinjon blan Terasa. Srebrom su se okitila Dušica i Terasa Šardone iz 2018. kao i prošlogodišnja Bagrina, dok je Crna Tamjanika iz 2018. ponela bronzano odličje.

“To su, inače, vina koja su nam i redovno u prodaji. Očekivali smo dobre ocene jer su u pitanju dobre godine. Stalno učestvujemo i uvek se nadamo dobrom. Pandemija virusa korona je sve nas omela. Srbija po prvi put organizuje ovo takmičenje sa renomiranim sudijama iz inostranstva, tako da smo zadovoljni”, kaže Nikola Mladenović, vlasnik Vinarije “Matalj”.

Vino Raj Sova iz 2018. sa prefinjenim ugođajem sorte Sovinjon blan, kažu u Vinariji “Raj” oduševio je međunarodni žiri na BIWC 2020. koji mu je dodelio zlatnu medalju. Ovoj vinariji pripala je i bronza za Game iz 2017.

“Za Sovu smo bili sigurni da će dobiti odličnu ocenu, a Game tek stasava u boci i njegovo vreme tek dolazi. To smo vino eksperimentalno poslali. Ova pandemija nam nije išla od ruke, kasnili smo za ovo takmičenje sa Crnom Tamjanikom, Rozeom, Zenitom, ali biće dana. Crna Tamjanika tek treba da bude predstavljena Balkanu. Nepoznata sorta za njih, a moćna u boci”, kaže Ljubinka Beka O’Konor, generalna menadžerka Vinarije “Raj”.

Srpska vina, istakao je žiri, pokazala su izuzetan kvalitet. Zato i ne čudi što su ponela čak osam duplih zlata, 36 zlatnih i nekoliko desetina srebrnih i bronzanih medalja. Ovo prestižno takmičenje ocenjivanja balkanskih vina će, 2021. biti održano u Severnoj Makedoniji.