Naslovna Društvo Sjajan uspeh negotinskih solo pevača na takmičenju u Mladenovcu

Sjajan uspeh negotinskih solo pevača na takmičenju u Mladenovcu

384
0

Na desetom takmičenju „Srpska solo pesma“  u organizaciji OMŠ „Stevan Hristić“ u Mladenovcu, nagrađeni su i učenici osnovne i srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina.

Takmičenje „Srpska solo pesma“  okupila je učenike osnovnih, srednjih muzičkih škola i studente iz cele Srbije koji su se nadmetali u šest kategorija, među kojima i troje đaka negotinske Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz klase solo pevanja Magdalene Antić.

U prvoj kategoriji, bariton Pavle Jovanović, učenik prvog razreda osnivne muzičke škole na odseku solo pevanja predstavio se delima Serđa de Luke i „Roždenstvom“ Vere Milanković  i osvojio drugu nagradu.

U istoj kategoriji, sopran Teodora Martinović, takođe učenica prvog razreda, osvojila je treću nagradu a stručnom žiriju predstavila se delima Đuzepea Đordanija i kompozicijom „U komšije”  Vere Milanković.

Drugog takmičarskog dana na ovoj smotri koja neguje srpsku kulturnu baštinu ali i daje podsticaj muzičkim stvaraocima da komponuju savremenu srpsku muziku, a mladim umetnicima da nanovo promovišu kvalitetna i manje izvođena dela srpskih autora, u drugoj kategoriji nastupila je sopran Milena Marković, učenica prvog razreda srednje muzičke škole u Negotinu.

Milena je izvela kompozicije Alesandra Skarlatija, Franca Šuberta i „Poslala me stara majka“ Stanislava Biničkog i osvojila je treću nagradu.

Negotinski solo pevači su, inače, nastupali uz klavirsku saradnju Predraga Grujića.

“Jako je važno da deca učestvuju na ovakvim takmičenjima, da vide kako pevaju njihovi vršnjaci, da čuju nove kompozicije, da prosto vide kako se drugi ponašaju,ali i  a upoznaju učenike iz drugih škola koji su se opredelili za isti poziv. Moram da istaknem da su moji đaci u svakoj od kategorija bili najmlađi, da su u tim kategorijama bila i deca starija po dve do čak pet godina, tako da je žiri imao razumevanja za generacijske razlike koje su u našem poslu i te kako čujne“, kaže Magdalena Antić, master muzički umetnik – solo pevač.

Čestitamo nagrađenim učenicima, njihovom mentoru Magdaleni Antić i korepetitoru Predragu Grujiću.