Naslovna Društvo Sjajan uspeh negotinskih solista na “Danima harmonike” u Smederevu

Sjajan uspeh negotinskih solista na “Danima harmonike” u Smederevu

356
0

Na ovogodišnjoj 26. Internacionalnoj manifestaciji „Dani harmonike“ u Smederevu učenici i profesor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ ostvarili su zapažene rezultate.

Ognjen Avramović, učenik trećeg razreda negotinske osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ osvojio je na „Danima harmonike“ u Smederevu prvu nagradu, maturant srednje muzičke škole Nikola Balanović drugu, a profesor harmonike Stefan Nikolić prvu.

Ognjen je u A kategoriji, odlukom stručnog žirija u sastavu Blaženka Biočić (Zemun), Predrag Jovanović (Niš) i Stojan Bojić (Banja Luka) prvu nagradu osvojio sa 90,67 poena u konkurenciji od 27 takmičara.

“Posebno sam ponosan na njegov napredak tokom ove godine i mogu da kažem da je njegov nivo sviranja ozbiljno porastao za samo mesec dana od poslednjeg takmičenja na kojem je učestvovao. Svakako ga smatram jednim od najperspektivnijih učenika najmlađe generacije u negotinskoj školi harmonike”, kaže Stefan Nikolić u čijoj klasi Ognjen pohađa treći razred.

Nikola Balanović, učenik četvrtog razreda srednje muzičke škole u Negotinu u klasi Svetlane Kravčenko takmičio se u E kategoriji u kojoj je osvojio po oceni Radomira Tomića (Kragujevac), Danijele Rakić (Beograd) i Tatjane Marks (Sidnej) drugu nagradu sa 87,33 poena.

Isti žiri ocenjivao je i F kategoriju u kojoj je Stefan Nikolić, profesor harmonike u negotinskoj Umetničkoj školi sa 95 bodova nagrađen prvom nagradom.

“Ovo takmičenje mi je mnogo bitno jer je to prvo takmičenje na kojem sam ikada nastupio. Pobedio sam 2013. u okviru istog takmičenja na izboru za predstavnika na Svetskom trofeju, ali nisam uspeo da pobedim u F kategoriji. U F kategoriji sam se takmičio i 2012. i 2014. i sva tri puta sam uzimao prvu drugu nagradu. Posebno mi je drago što sam dosta visoke ocene dobio od članova žirija. U svetu harmonike ne treba pričati posebno o tim ljudima. Radomir Tomić je začetnik akademske harmonike u Srbiji, jedan od najznačajnijih profesora harmonike na svetu svih vremena i mogli bismo da kažemo da smo na neki način svi potekli od njega i njegovih učenika. Danijela Rakić je trenutno jedan od najaktivnijih i najcenjenijih stručnjaka za harmoniku na svetu, a dobitnik je i svetske konfederacije harmonikaša koju dobija najbolji pedagog na svetu u oblasti harmonike. Tanja Lukić Marks je jedna od svetski najproslavljenijih interpretatora na harmonici”, kaže Nikolić.

Inače, na ovom takmičenju u G kategoriji Duo “Đerdap” u sastavu Nikola Ginić (harmonika) i Stefan Birić (klavir) iz Muzičke škole “Konstantin Babić” u Kladovu, u klasi Dušana Novčića i Danijele Birić, osvojio je sa 97,67 poena prvu nagradu.