Naslovna Društvo Sjajan uspeh negotinskih mladih umetnika na međunarodnom takmičenju u Pančevu

Sjajan uspeh negotinskih mladih umetnika na međunarodnom takmičenju u Pančevu

476
0

Učenici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ sa odseka trube, David Surdanović, Nemanja Lukić i Gabrijel Krstić, kao i Nena Đurić sa odseka solo pevanja na Međunarodnom takmičenju „Mita Topalović“ u Pančevu osvojili su dve druge i jednu prvu nagradu.

Duo „Negotino“: Gabrijel Krstić i David Surdanović; foto: privatna arhiva

Na devetom Međunarodnom takmičenju mladih talenata “Mita Topalović” u Pančevu, koje je organizovala tamošnja Muzička škola “Jovan Bandur”, duo truba u sastavu: David Surdanović, učenik četvrtog razreda i Gabrijel Krstić, učenik drugog razreda negotinske srednje muzičke škole, osvojio je drugu nagradu u četvrtoj takmičarskoj kategoriji.

Ovaj duo predstavio se “Radeckim maršom” Johana Štrausa, kao i popularnom kompozicijom “Can Can” iz opere Žaka Ofenbaha „Orfej u podzemlju“, na koju je publika jako lepo odreagovala, pa ih je stručni žiri ocenio sa 88 poena što im je donelo II2 nagradu.

Trio „Negotino“: Gabrijel Krstić, Nemanja Lukić, David Surdanović; foto: privatna arhiva

Iako prvi put na ovom takmičenju, negotinska Umetnička škola takmičila se i sa svojim triom, koji su činili maturant David Surdanović (prva truba), Nemanja Lukić, učenik prvog razreda (druga truba) i Gabrijel Krstić (treća truba).

I njihov program satkan od dela Edvarda Griga, Morisa Ravela i poljskih narodnih pesama  je na najbolji način prikazao lepotu kamernog muziciranja, što je prepoznao i stručni žiri ocenivši ih sa 86,20 poena i II3 nagradom.

“Volim da sviram u kamernim sastavima i svako takmičenje mi predstavlja neku vrstu novog iskustva. Program je bio dosta zahtevan, ali kada je tu međusobna saradnja sa drugarima iz sastava i puna podrška profesora ništa nije teško. Nemanja i Gabrijel su pristupili takmičenju jako odgovorno, poštovali su svaku probu i sugestiju, kako profesorovu, tako i moju, i, iako su mladi, nastup su svirali veoma profesionalno”, kaže David Surdanović.

Mentor negotinskim mladim virtuozima na trubi, koji su nastupali pod imenom Duzo i Trio „Negotino“, bio je profesor Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, Jovan Delić.

Nena Đurič, učenica IV razreda Umetničke škole „Stevan Mokranjac“

Na ovom takmičenju u kategoriji solo pevanja, uz klavirsku saradnju Danila Perkovića, nastupila je i Nena Đurić iz klase Jovane Panić, koja je osvojila prvu nagradu sa 91,33 poena.

Profesori i učenici iz Pančeva i Negotina; foto: privatna arhiva

U okviru ovog Međunarodnog takmičenja realizovan je i zajednički projekat trubača Muzičke škole “Jovan Bandur” iz Pančeva i Umetničke škole iz Negotina koji je nastao kao deo susreta na Takmičenju mladih talenata „Mita Topalović“.

Realizaciju projekta, u kojem su učestvovali profesori Кonstantin Sotirovski i Jovan Delić, kao i učenici iz Pančeva i Negotina: Dušan Paskoski, David Surdanović, Gabrijel Кrstić, Nikola Stojinov, Branislav Ludajić i  Nemanja Lukić, pomoglo je usavršavanje na stručnom seminaru pančevačkog Obrazovno kreativnog centra.