Naslovna Društvo Sistematski pregledi za buduće đake prvake počinju 19. marta

Sistematski pregledi za buduće đake prvake počinju 19. marta

242
0

Sistematski pregledi za  212 prvaka, koji će u školske klupe deset  osnovnih škola naše opštine po prvi put sesti u septembru, obavezni su, a počinju 19. marta.

Ilustracija, pixabay.com

Za decu rođenu od 1. marta 2012. do februara 2013. godine, 2. septembar će biti prvi nastavni dan kada će se upoznati sa učiteljicom, školskim obavezama i školom u kojoj će provesti narednih osam godina.

U tri gradske škole učitelji, naredne školske godine, čekaju 150 prvaka, što je za desetak više neko prošlog septembra.

U sedam seoskih škola naše opštine, nastavu će slušati samo 62 nova đaka. Prošle godine, po podacima koje je dobila Služba pedijatrije Odeljenja za zdravstvenu zaštitu školske dece negotinskog Doma zdravlja, bilo ih je 77.

Ista služba će i ove godine raditi  preglede svih budućih školaraca sa teritorije opštine Negotin.

„Kontrolni pregled podrazumeva dolazak kod pedijatra gde se radi  inicijalno antropometrijsko merenje telesne mase i visine deteta, pregled oftamologa, otorinolaringologa, lekara fizikalne medicine, kao i laboratorijski pregled. Svako dete prolazi i pregled jezičko-govornih sposobnosti koje obavlja logoped, a završni pregled pedijatar. Sistematski pregled se završava redovnom vakcinacijom, koja je predviđena za uzrast deteta pred polazak u školu“, kaže za NG Portal načelnik službe dr Nevena Milosavljević Đorđević, specijalista pedijatrije.

Iako sistematski pregled obuhvata posete mnogim službama, dobra organizacija, ističu na pedijatriji, olakšava roditeljima da završe sve preglede za jedno pre podne.

Roditelji su dužni da dete dovedu u 7 sati u ambulantu za decu predškolskog uzrasta, gde  dobijaju precizna uputstva o redosledu pregleda.

Sistematski pregledi počinju 19. marta  i završavaju se sredinom aprila. Upis dece u osnovne škole najavljen je za  1. april, a provera spremnosti, od strane psihologa ili pedagoga škole, počinje 6. maja.