Naslovna Društvo Sistematski pregledi u Negotinu u okviru novog pilot projekta

Sistematski pregledi u Negotinu u okviru novog pilot projekta

2128
0

Sa početkom školske godine otpočela je i realizacija novog pilot projekta u Osnovnoj školi „Vera Radosavljević”, pod nazivom „Svako dete ima pravo da odraste zdravo“. Deo projekta je i provera zdravstvenog stanja učenika.

U školskom dispanzeru negotinskog Zdravstvenog centra protekla dva dana rađeni su sistematski pregledi za oko 50 učenika Osnovne škole „Vera Radosavljević“ koji učestvuju u pilot projektu Minsitarstva prosvete  „Svako dete ima pravo da odraste zdravo“.

Pedijatri su učenicima dva odeljenja trećeg razreda i jednog odeljenja petog razreda proveravali krvni pritisak, urađen je EKG srca i laboratorijske analize. Nakon fizičke aktivnosti i opterećenja učenicima je urađena ponovna provera rada srca i krvnog pritiska.

Uporedna analiza zdravstvenog stanja učenika koji učestvuju u projektu biće urađena na samom kraju školske godine.

Osnovna škola „Vera Radosavljević“ je jedna od 94 škole u Srbiji koje učestvuju u ovom projektu a koji realizuju zajedno tri ministarstva: prosvete, sporta i zdravlja.

Projekat, između ostalog, podrazumeva dodatnu realizaciju časova fizičkog vaspitanja, pa učenici pored dosadašnja tri imaju i dodatna dva časa fizičkog vaspitanja nedeljno.