Naslovna Društvo Sistematski pregled za 206 budućih prvaka opštine Negotin

Sistematski pregled za 206 budućih prvaka opštine Negotin

648
0

Služba za zdravstvenu zaštitu dece negotinskog Zdravstvenog centra od 18. februara počinje sistematski pregled za 206 budućih prvaka.

U martu prošle godine od 240 dece, koliko ih je bilo prijavljeno za sistematski pregled  Službi za zdravstvenu zaštitu dece negotinskog Zdravstevenog centra, njih 213, koliko se odazvalo,  dobilo je  neophodnu potvrdu za upis u prvi razred.

Ove godine na spisku je 206 budućih prvaka, gotovo jedno odeljenje manje, a  od tog broja 127 biće upisano u neku od tri gradske škole.

Služba za zdravstvenu zaštitu dece i ove godine je na vreme počela sa sistematskim pregledima budućih đaka i oni će, po najavama, biti završeni za mesec dana.

Dr Ana Istatkov, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece

„Naša služba ima odličnu saradnju sa Predškolskom ustanovom „Pčelica“ i ove godine smo na vreme, zahvaljujući vaspitačicama, obavestiti roditelje o svim detaljima sistematskog pregleda. Potrudili smo se da sve roditelje obavestimo i napravili smo raspored, tako da će svakoga dana po jedanaestoro dece proći kroz lekarski pregled. Sistematski pregledi  će početi u utorak 18. februara i očekujemo da do 13. marta završimo. Budući školarci će u toku jednog dana završiti sve neophodne preglede, a oni podrazumevaju antropometrijska merenja, pregled specijalista fizikalne medicine, oftamologa, otolaringologa, stomatologa, logopeda, laboratorijske analize krvi i opšti pregled urina, kao i pregled izabranog pedijatra i vakcinaciju“, kaže za NG Portal  Ana Istatkov, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece.

Dosadašnja iskustva sistematskog pregleda dece do šest godina pokazuju da su u porastu oboljenja vezana za deformitete kičme, stopala  kao i gojaznost.

Od 308 pregledanih mališana, 62 ima ravna stopala, a čak 99 spušten svod stopala. Osnovni razlog ovakvog zdravstvenog  stanja dece, ističe dr Ana Istatkov, je nedovoljno kretanje i bavljenje sportom,  kao i nepravilna ishrana.

Ipak, podatak koji najviše zabrinjava je drastično smanjen broj novorođenčadi u našoj opštini. U 2018. godini u negotinskom porodilištu rođeno je 185 beba, a prošle godine samo 152.