Naslovna Društvo Siniša Mirović: Smenjuju me zbog sumnjivog tendera – JKP „Badnjevo“: Sve je...

Siniša Mirović: Smenjuju me zbog sumnjivog tendera – JKP „Badnjevo“: Sve je transparentno

1824
0

Siniša Mirović, rukovodilac Radne jedinice „Zelenilo i čistoća“ i uzbunjivač u Javnom komunalnom preduzeću „Badnjevo“ tvrdi da će zbog toga što je nadležnima ukazao na „sumnjive okolnosti u tenderu za nabavku mazuta“ biti smenjen i premešten na drugo mesto.

Ovaj master inženjer hortikulture koji u „Zelenilu i čistoći“ radi već tri decenije, a poslednjih osam je i rukovodilac, ističe da mu je najnovijom sistematizacijom koeficijent sa 2.55 smanjen na 2.45.

U delu potrebnih kvalifikacija za radno mesto na kojem rukovodi već osam godina novom sistematizacijom je umesto sedmog predviđen šesti stepen, dok je u RJ „Deponija i groblje“ u koju ga raspoređuju šesti stepen zamenjen sedmim.

Za oba radna mesta, po novom dokumentu, predviđene su akademske studije u trajanju od najmanje dve, odnosno najmanje četiri godine prirodnih, tehničkih, poljoprivrednih i društvenih nauka.

„Kao, prvo Zakon je i više nego jasan, uzbunjivač ne sme da se stavi u nepovoljniji položaj, što znači da ne smeju da me rasporede ili premeste na drugo radno mesto. Drugo, za rukovodioca radne jedinice protivno preporuci revizora ukidaju sedmi i uvode samo šesti stepen, što znači da mogu da postave i nekog sa Megatrendom bilo koje struke, a ne poljoprivredne i šumarske kako je bilo pre izmene. Ovim dolazimo do groteskne situacije da si ti uzbunio firmu, i sad isti taj protiv koga si uzbunio, on ti smešta. Posle 30 godina ti kao stručno lice odlaziš na radno mesto sa šestim stepenom, a da ironija bude već veća u gradskom zelenilu postoji još jedno stručno lice, inženjer hortikulture koga ne postavljaju za rukovodioca nego na mesto sa sedmim dovode čoveka sa šestim stepenom“, ističe Mirović i dodaje da je o ovim izmenama sistematizacije obavestio Opštinsko veće, Nadzorni odbor i sva tri sindikata u preduzeću.

Sve je počelo, kaže Mirović, od trenutka kada je nadležnima ukazao na velike nelogičnosti u tenderu za nabavku mazuta.

„Te nelogičnosti su sumnjive zato što je cena koja je usvojena za mazut na tenderu 40 i nešto dinara a računi koji su stizali u februaru i martu bili su blizu sto dinara. O nabavljenim količinama mazuta tek ne mogu da govorim jer tenderska dokumentacija nije stavljena na sajt preduzeća, a meni kao uzbunjivaču nisu ni dozvolili uvid u dokumentaciju“, dodaje Mirović.

Odmah po saznanju da je cena mazuta plaćana više nego što je ugovorena Mirović se obratio nadležnom za prijem informacija i vođenja postupka unutrašnjeg uzbunjivanja očekujući da se slučaj ispita. Postupak je, međutim, obustavljen.

„I tu dolazimo do sukoba interesa jer je lice zaduženo za zaštitu uzbunjivanja ujedno zadužen i za tender i prati tender. Prvo je kao on obavestio direktora o tome da je pokrenuto uzbunjivanje i on mu odobrava da pokrene istragu u vezi toga, što je apsurdno jer ne može on da odobri jer je istraga protiv njega, već to treba Nadzorni odbor, a onda obustavljaju postupak na predlog direktora, na šta sam ja uložio žalbu“, kaže Mirović i dodaje da je o spornom tenderu uredno obavestio i Nadzorni odbor i Republičko javno tužilaštvo koje je predmet prosledilo Višem javnom tužilaštvu u Nišu, Odeljenju za suzbijanje korupcije.

U Javnom komunalnom preduzeću „Badnjevo“, međutim, navode da se na ovu javnu nabavku javilo više ponuđača, da je prihvaćena ona koja je imala kompletnu dokumentaciju, ne i ona koja je imala „najpovoljniju cenu ali ne i sve papire“.

„Sve je transparentno u vezi ove javne nabavke i objavljeno je na portalu javnih nabavki Republike Srbije i svako ko želi može tamo da sve pročita i lično se uveri. Što se sistematizacije tiče, ona jeste urađena i još uvek nije sprovedena,  a odobrena je od strane osnivača na sednici Opštinskog veća. Tačno je da smo smanjili koeficijente rukovodiocima, ali smo u masi zarada povećali plate iznosačima smeća. Premeštanja rukovodioca će biti zbog bolje organizacije rada i smatram da će Mirović u najvećoj radnoj jedinici dati svoj puni doprinos“, kaže Dalibor Ranđelović, direktor JKP „Badnjevo“.