Naslovna Društvo Sindikat zaposlenih u prosveti reagovao zbog naknade za dolazak i odlazak sa...

Sindikat zaposlenih u prosveti reagovao zbog naknade za dolazak i odlazak sa posla

7406
0

Sindikat zaposlenih u prosveti Srbije oglasio se saopštenjem zbog razlika u isplati naknada za dolazak i odlazak sa posla prosvetnim radnicima u opštini Negotin.

Ilustracija, pexels.com

Sindikat zaposlenih u prosveti Srbije reagovao je na navode da se prosvetnim radnicima u opštini Negotin koji žive u istom mestu u kojem se nalazi i škola isplaćuju troškovi za dolazak i odlazak sa posla, ali ne i onima koji putuju iz grada u selo.

“Škole na području opštine Negotin dobile su usmenim putem preporuku da radnicima, koji žive u istom mestu u kojem se nalazi i škola, uplaćuju na ime dolaska i odlaska sa rada 200 dinara dnevno. Ovu naknadu neće dobijati zaposleni koji putuju iz grada do svojih seoskih škola, uz obrazloženje da već imaju obezbeđen sopstveni prevoz do svog radnog mesta. Tako će za isti pređeni put od svoje kuće do škole, neki zaposleni dobijati preko 4.000 dinara mesečno, a drugi, koji istu tu razdaljinu prelaze od kuće do autobuskog polazišta neće dobijati ništa”, stoji u saopštenju Sindikata zaposlenih u prosveti Srbije.

Oni navode da je to klasičan primer diskriminacije, te da će od nadležnih tražiti odgovore na pitanja po kojem se aktu primenjuje ova odluka.

“Ako zaposleni u školi živi, recimo, na Miloševskom putu u Negotinu i radi u nekoj gradskoj školi, tog dana dobiće 200 dinara na ime dolaska i odlaska sa rada. Isti taj zaposleni sutradan, ako radi u nekoj seoskoj školi, neće dobiti ništa, bez obzira što će istu razdaljinu preći od Miloševskog puta do centra grada odakle polazi autobuski prevoz. Sindikat zaposlenih u prosveti Srbije tražiće od nadležnih odgovor na osnovu kog internog akta se vrši ovakva diskriminacija, a nakon toga pravni tim pokrenuće sve pravne mere podrške zaposlenim kolegama”, dodaje se u saopštenju.