Naslovna Kultura Sindikat „Nezavisnost“ obeležio u Negotinu Svetski dan knjige

Sindikat „Nezavisnost“ obeležio u Negotinu Svetski dan knjige

383
0

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” akcijom „Darujem ti knjigu“ obeležio 23. april, Svetski dan knjige.

UGS „Nezavisnost“ i GS kulture, umetnosti i medija, foto: Narodna biblioteka „Dositej Novaković“

Sa željom da ovom akcijom “podigne svest društvene zajednice o značaju biblioteke kao ustanove kulture i nezamenljivosti profesije bibliotekar, kao one koja posreduje između blaga koje biblioteke pohranjuju i same zajednice”, Granski sindikat kulture, umetnosi i medija “Nezavisnost” darivao je Narodnoj biblioteci “Dositej Novaković” u Negotinu veliki broj naslova, različitih žanrova.

„Doneli su nekoliko hiljada knjiga i to predstavlja veoma značajan poklon za naše fondove koji će biti znatno kvalitetniji i popunjeniji knjigama“, kaže Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteke „Dositej Novaković“.

Akcija „Darujem ti knjigu“, foto: Narodna biblioteka „Dositej Novaković“

Na najlepši način – knjigom, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” nastojao je i da podseti da je april najznačajniji mesec “za svet kulture i kulturu sveta”, upravo zbog obeležavanja brojnih važnih datuma vezanih za knjigu, autorska prava, biblioteke i bibliotekare.

„To nije slučajno. Jedna smo od najstarijih biblioteka u Srbiji, a naš sindikat je jedan od najaktivnijih povereništava u Srbiji. Za nas je to veliko priznanje i za sindikat, i za biblioteku i za grad“, kaže Vlasta Mladenović, predsednik sindikata u negotinskoj biblioteci i član GO Granskog sindikata za kulturu, umetnost i medije „Nezavisnost“.

foto: Narodna biblioteka „Dositej Novaković“

Knjige za negotinsku biblioteku donirali su, između ostalog, Radio televizija Srbije – izdavaštvo, Evropski pokret za Srbiju, Zavod za kulturu Vojvodine, Narodni muzej, brojne institucije i pojedinci.

„Kad neko kaže donacija, misli se na novac. Ovo je nešto što se investira u kulturu, u knjigu“, rekao je Zoran Stojiljković, predsednik UGS „Nezavisnost“.

Dragan Milanović Pilac, predsednik GS kulture, umetnosti i medija, foto: Narodna biblioteka „Dositej Novaković“

Akcija “Darujem ti knjigu” nastoji da ukaže na značaj strateškog planiranja kulturne politike kako zemlje Srbije, tako i svake pojedinačne lokalne samouprave unutar njenih granica.

„U nedostatku bilo kakvih kulturnih događanja u Srbiji, u nedostatku nečega što čini ovaj narod demokratski opredeljen, na način da može da parira i da bude u dobrim odnosima i sa evropskih narodima, mi želimo da ovo postane tradicionalno i da se uključi što veći broj donatora“, rekao je Dragan Milanović Pilac, predsednik GS kulture, umetnosti i medija.