Naslovna Hronika „Sigurne staze“ na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti saobraćaja u lokalnoj zajednici

„Sigurne staze“ na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti saobraćaja u lokalnoj zajednici

191
0

Na 16. međunarodnoj konferenciji „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“, koja je održana od 16. do 19. juna tekuće godine na Kopaoniku, učestvovalo je i borsko udruženje “Sigurne staze”.

Igor Velić, master inženjer saobraćaja iz Bora, kao predsednik Udruženja za bezbednosti saobraćaja „Sigurne staze“, predstavio je na  16. međunarodnoj konferenciji „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“, jedinstven projekat “Staze urbane mobilnosti na teritoriji grada Bora“.

Velić je istakao značaj upotrebe novih tehnologija radi lakšeg donošenja odluka i razvoj mobilnih i web aplikacija koje omogućavaju lakše uprvljanje urbanom mobilnošću i koje u znatnoj meri unapređuju bezbednost ranjivih učesnika u saobraćaju.

Na interaktivnoj GIS mapi predstavljeni su problemi u zonama škola, opasne lokacije, prostorna raspodela saobraćajnih nezgoda, ocena stanja pristupačnosti saobraćajne i urbanističke infrastrukture za osobe sa invaliditetom kao i predlozi o formiranju zona 30, zona usporenog saobraćaja i biciklističkih staza/traka na teritoriji grada Bora.

Na konferenciji je pokazano ne samo koliko su ovakvi projekti i pre svega aplikacija o bezbednosti ranjivih učesnika u saobraćaju neophodni svakom gradu, nego i kolika je važnost otvorenih podataka za kreiranje boljeg, bezbednijeg, humanijeg i uspešnijeg života na svakodnevnom nivou i u svakoj zajednici.

“U tome i jeste poenta rada sa korišćenjem novih tehnologija – saradnja svih direktnih i indirektnih učesnika na prikupljanju, obradi, analizi podataka kako bi se ponudilo najefikasnije rešenje”, naglašava Velić.

Razvoj mobilnih i web aplikacija na primeru mobilitybor.com i pristupacnostbor.com imaće svoju primenu i u novim projektima koji se planiraju na nivou Republike Srbije za razvoj pametnih gradova (smart city).

Velić je istakao da je razvoj novih tehnologija važan u cilju pametnijeg donošenja odluka i da će svakako doprineti strateškom upravljanju bezbednosti saobraćaja i urbanoj mobilnosti i da je model koji je razvilo Udruženje „Sigurne staze“ primenjivo na svaki grad i opštinu u Srbiji.

Projekti „Sigurnih staza“ su vezani za jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija kojin osi naziv „Održivi gradovi i zajednice“ koji ima za cilj stvaranje održivih gradova – gradova koji su pristupačnisa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i sa velikom angažovanošću građana.


Ovaj projekat realizuje se u okviru programa koji Strukovno udruženje za saobraćajno i urbanističko planiranje „Sigurne staze” iz Bora sa NG Portalom kao medijskim saradnikom realizuje u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje Beogradskа otvorenа školа uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).