Naslovna Društvo “Sigurne staze” na Evropskoj nedelji mobilnosti

“Sigurne staze” na Evropskoj nedelji mobilnosti

324
0

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija.

Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine preko 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.

Svesni problema bezbednosti dece u saobraćaju, Udruženje „Sigurne staze“ iz Bora u saradnji sa Crvenim krstom opštine Boljevac, u sklopu manifestacije održali su edukativnu radionicu pod nazivom „Bezbednost dece u saobraćaju“.

Na predavanju, koje je deci održao Igor Velić, master inženjer saobraćaja, osnivač i urednih portala o bewzbednosti saobraćaja, kao i saradnik NG Portala bilo je reči i o značaju korišćenja sigurnosnih pojaseva, dečijih auto-sedišta, o uticaju brzine, alkohola, i mobilnog telefona na nastanak saobraćajne nezgode, pravilima pešaćenja i vožnje bicikla itd.

Predavanje su pratili i video klipovi na kojima su prikazani karakteristični slučajevi saobraćajnih nezgoda i grešaka koji učesnici u saobraćaju prave kao i crtani film „Pažljivko“.

Više o stradanju dece u saobraćaju pročitajte na OVOM linku, a o projektu
urbane mobilnosti “Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru” na OVOM.

Velić je naglasio da su sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova o bezbednosti saobraćaja predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju dece starijeg uzrasta i odraslih, u ovoj oblasti.

Na ovaj način, postiže se unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

Ova akcija Crvenog krsta i Sigurnih staza imala je za cilj da predstavi saobraćajne igre i crtane filmove, koji na zabavan, ali i edukativan način, mogu pomoći deci da savladaju pravila saobraćaja.

Na OVOM linku možete besplatno preuzeti materijale za saobraćajno vaspitanje i obrazovanje dece.

Zaključak je da se kroz ovakva i slična predavanja, koja treba da postanu obavezna u svim školama i predškolskim ustanovama, može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima učestvuju najmlađi.