Naslovna Društvo „Sigurne staze“ i udruženja osoba sa invaliditetom pokreću izradu mobilne i web...

„Sigurne staze“ i udruženja osoba sa invaliditetom pokreću izradu mobilne i web aplikacije

244
0

U Narodnoj biblioteci u Boru u organizaciji Udruženja „Sigurne staze“ održana je javna tribina povodom pisanja predloga projekta „Izrada mobilne i web aplikacije namenjene osobama sa invaliditetom na teritoriji grada Bora“.

Foto: Udruženje „Sigurne staze“

Tribini su prisustvovali predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom u Boru, predstavnici loklane samouprave i predstavnici udruženja „Bebironče“, „Borani se pitaju“ i „Bor naš grad“.

Cilj mobilne aplikacije je da omogući vidljivost problema osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Bora pomoću GIS aplikacije sa crowd-sourcing komponentom.

Mobilna i web aplikacija omogućiće pregled, unos i izmene podataka od strane građana, čime se pruža mogućnost osobama sa invaliditetom i svim građanima Bora da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju poboljšanja pristupačnosti urbanističke i saobraćajne infrastrukture na teritoriji grada Bora.

Na ovaj način omogućuje se osobama sa invaliditetom da aktivno i direktno učestvuju u urbanističkom uređenju grada i da njihov glas i probleme čuju donosioci odluka u GU Bor, dok donosioce odluka (GU Bor, Odeljenje za urbanizam GU Bor, Upravljač puta na teritoriji grada Bora, Odeljenje za inspekcijske poslove GU Bor, PU Bor, Savet za bezbednost saobraćaja grada Bora itd.) obavezuje da odgovore na postojeće probleme i omoguće pristupačnost saobraćajne i urbanističke infrastrukture osobama sa invaliditetom.

Foto: Udruženje „Sigurne staze“

Predviđena crowd-sourcing (prikupljanje podataka od strane građana) komponenta je zamišljena sa osnovnim ciljem dodavanja fotografija od strane građana za već postojeće elemente koji se nalaze na web mapi grada (zgrade i objekti od javnog značaja, škole, bolnice, domovi zdravlja, gradske institucije, elemente saobraćajne infrastrukture itd), kako bi se sa njih prikupili nedostajući podaci o kvalitetu, odnosno o upotrebnoj vrednosti samih elemenata (nepostojanje rampi na zgradama koje omogućajavu pristupačnost osobama sa invaliditetom, visoko podignuti ivičnjaci, ne postojanje mesta za parkiranje i tako dalje).

Sigurne staze su već razvile mobilnu i web aplikaciju „Prijavi saobraćajni problem u gradu“ koja je bila prezentovana na dve međunarodne konferencije. Više o aplikaciji na OVOM linku.

Za realizaciji ovog projekta potrebna je podrška kako Gradske uprave, tako i mogućih sponzora i fondova ili društveno odgovornih kompanija koje prepoznaju i vide ovaj problem.


*Autor teksta je master inženjer saobraćaja. Osnivač je i urednik portala posvećenog bezbednosti saobraćaja www.sigurnestaze.com